Головна Культура Держава робить усе, аби зробити українську армію ще сильнішою, – Михайло Слободянюк

Держава робить усе, аби зробити українську армію ще сильнішою, – Михайло Слободянюк

9 серпня, у Львівському будинку вчених відбулася зустріч, під час якої історики та громадські діячі обмінялись думками щодо ролі українського війська у формуванні державності. Зустріч відбулась у межах серії дискусій на тему «27 років незалежності України: об’єднані, щоб перемогти».

Завідувач музею Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного, кандидат історичних наук, полковник у відставці Михайло Слободянюк акцентував увагу присутніх на неоціненому вкладі Збройних Сил в утвердженні незалежності України.

«Проголошена 1991-року незалежність України дала значний поштовх до перетворення того військового формування, що залишились після розпаду СРСР, на справді українське майже мільйонне військо. Процес створення української армії був важким і триває донині. Більшість наших президентів вбачали в армії загрозу, однак зараз політична відповідальність держави приносить позитивні плоди у розбудові сильної дієздатної армії», – зазначив Михайло Слободянюк.

Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка зазначив, що варто пишатись тим шляхом, що пройшла українська держава та Збройні Сили за останніх кілька років, а також пам’ятати про те, що покладатися потрібно перш за все на власні сили.

«Для нас важливо сьогодні розуміти, що ще нічого не закінчилось. Вкрай важливо пам’ятати, що ставка на розбудову Збройних Сил нас багато чому навчила. Значна частина нашої майбутньої перемоги твориться на Львівщині, і варто пишатися тим, як змінилась наша армія за останні чотири роки. Тому час сприйняти той факт, що ми мусимо опиратися на власні сили, адже в усьому світі рахуються лише із сильними. А українська держава потрібна, перш за все, українцям », – наголосив Олег Синютка.

«В українському війську часів ЗУНР військові завжди стояли один за одного та довіряли владі. Завдяки такій довірі розпочалась взаємна співпраця, що дала позитивні результати», – відмітив науковий співробітник Центру українських військових традицій та патріотичного виховання Науково-дослідного інституту українознавства МОН України Олександр Дєдик.

Під час розмови учасники також закцентували увагу на стратегічному партнерстві із державами-сусідами та співпраці із союзниками НАТО.

Окрім того, порушили питання кадрового вишколу за світовими стандартами та необхідність переозброєння сучасного українського війська.

Нагадуємо, що цикл зустрічей до Дня Незалежності України відбувається за ініціативи департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської облдержадміністрації.