Головна Культура Душа бібліотеки – її бібліотекар

Душа бібліотеки – її бібліотекар

Вже 15 років поспіль 30 вересня бібліотекарі відзначають своє професійне свято –Всесвітній день бібліотек. З цієї нагоди в районному Народному домі зібралися усі працівники Центральної бібліотечної системи  району: талановиті, досвідчені, кваліфіковані спеціалісти, одним словом ті, хто   закоханий у книгу та бібліотеку і присвятив цій професії все життя.

Сьогодні, у роки бурхливого інформаційного буму, гостро постає питання: чи потрібно читати книги?  Багато людей, особливо молодих, схиляються до думки, що для розвитку особистості достатньо дивитися цікаві телепередачі, а не читати  газети й журнали та ще краще посидіти біля комп'ютера. Але, на щастя, залишились ще  й  ті, хто досі живе друкованим словом, черпаючи життєву мудрість з   класичної літератури. Для них книга – духовний провідник, друг, який навчить, підкаже, допоможе.

Сьогодні в Буській ЦБС функціонує 47 публічних бібліотек, в  тому числі дві районні  для дорослих та дітей у Буську, Красненська та Олеська селищні  та 43 – в селі. У кожній з них читачів зустрічають справжні фанати своєї справи – так захоплено про книжки можуть розповідати тільки ті, хто ними живе – а їх в районі 65 бібліотечних працівників. "Ми перш за все читачі, а потім вже бібліотекарі, – говорить Людмила Михалюк (ЦРБ). Навколо книг можна створити такий ажіотаж, що навіть діти, які не планували читати, прийдуть і прочитають.  Головне – треба мати бажання".

Сьогодні бібліотеки комплектуються через обласну Програму підтримки вітчизняного книгодрукування та регіональну Програму поповнення бібліотечних фондів. Минулого  року  до бібліотек надійшло 1993 примірники.З місцевого бюджету того ж року було виділено 9,5 тис. гривень – чого не скажеш про 2013 рік. Цього року ЦБС перебуває ще в скрутнішому матеріальному становищі – через брак коштів у ІІ півріччі не передплатили навіть періодичних видань, 12 бібліотек потребують капітального ремонту. Але це не заважає бібліотекарям бути безмежно відданими своїй справі. Аби привернути увагу до  бібліотек та книг, вони активно працюють зі своїми потенційними клієнтами, особливо з дітьми та молоддю. Вже традиційними стали  Всеукраїнські тижні дитячого читання, свята галицької книги, форуми краєзнавців-літописців, зустрічі з письменниками та краєзнавцями, майстер-класи, книжкові фестивалі за участю львівських письменників.

У день професійного свята  щирі та теплі слова вітання звучали від заступника голови РДА Євгена Кичурчака, керівника відділу культури та туризму Буської РДА Людмили Ціхоцької, директора районної дитячої бібліотеки Галини Гораль. Приємний сюрприз підготували постійні читачі – школярі Буської ЗОШ №2 та їх організатор Галина Сень – подарували пісню та вірш.

Кращі були відзначені подяками від Буської РДА та відділу культури, зокрема бібліотекарі – Олександра Алієва та Людмила Михалюк (ЦРБ), Наталія Длугош (Острівчик-Пильний), Ольга Чикальська (Топорів). Чималою повагою і авторитетом користуються серед бібліотекарів та читачів району і працюючі ветерани. Це ті, хто понад 35 років продовжує працювати в бібліотечній системі і залишається серед  кращих,  – Марія Смолінська  (Ракобовти), Марія Ковалик  (Кізлів), Марія Карпій (Олесько), Марія Бідюк (Чішки), Марія Кіпран (Кути) та ще одна Марія – Марія Головата (ЦРБ).

Фінішувало свято екскурсією краєзнавчим музеєм Бущини, поїздкою у Львів на виставу Лесі Українки "Бояриня" та садінням біля РНД дуба, привезеного з Канева.

Інна Паламар