Головна Культура Палац Бадені руйнують місцеві мешканці

Палац Бадені руйнують місцеві мешканці

Палац Бадені руйнують не тільки погода і час. Як стверджують члени Товариства "Бужани", над його руйнацією невпинно "працюють" і місцеві мешканці, – краще б вони свою невитрачену енергію використали в мирних цілях. Тому громада вкотре звернулась до влади, аби захистити цю пам'ятку. Голова Буської РДА Богдан Гринишин з цього приводу провів нараду за участі голови райради Володимира Замроза, міського голови Ростислава Сліпця, начальника міліцй Тараса Диндериса, керівників відділів культури Людмили Ціхоцької, та освіти Богдана Гпуховецького, членів Товариства "Бужани", громадських активістів і журналістів.

Нагадаю, що "одіссея" з передачі палацу Бадені з державної у комунальну власність тягнеться роками. Писали листи, збирали підписи. Спочатку військове містечко №12 (так палац Бадені значиться у документах) належало Міністерству оборони України, у ньому розміщувалася військова частина, згодом його передали на баланс Міністерства внутрішніх справ. З метою збереження палацу Бадені та подальшого використання, Буська міська рада звернулася з клопотанням до МВС про передачу його у власність громади міста, Міністерство внутрішніх справ (29 травня 2012року), а згодом і Львівська ОДА (16 травня 2013 року) погодили передачу палацу (військового містечка №12) в комунальну власність територіальної громади. Тепер за поданням Буської міської ради рішення щодо передачі палацу прийматиме Кабмін України. Про це йдеться у листі, який надійшов від Головного ^управління МВС України у Львівській області на ім'я голів РДА та міста.

Отож, поки що процедура передачі не завершена, але пам'ятка архітектури місцевого значення -візитна картка Буська – палац графа Бадені – не може чекати, її нищать не тільки час і природні катаклізми, а й варварське ставлення підлітків. Побили і виламали вікна, двері, викрали ковані перила, повитягували металеві речі, вже й добралися до дерев'яних оригінальних штор, які збиралися гармошкою. На території палацу валяються вирвані віконні рами, побиті дерев'яні балясини, фрагменти декору. Через пошкоджені ринви дощ поруйнував частину споруди. Тому мусимо зупинити це нищення. Можливо, хтось скептично зауважить, що зараз у такий неспокійний час, коли на сході країни іде війна, таке не на часі, проте зауважу, що палац пережив дві світові війни, то ж не даймо йому "загинути" в роки незалежної України.

Зазначу, що у палаці Бадені, в одному з його флігелів члени Товариства "Бужани" до різних урочистих дат проводили одноденні виставки цікавих раритетних експонатів і знахідок. До речі, вони не раз наголошували про відкриття у палаці історико-краєзнавчого музею Бущини, який міг би стати туристичною Меккою і ввійти до екскурсійного маршруту "Золотої підкови". Експонатів є вдосталь, чого вартують археологічні знахідки щорічних археологічних розкопок, які разом із студентами проводять наукові співробітники Інституту археології Франкового вишу Петро Довгань та Наталія Стеблій.

На нараді пропонували встановити відеоспостереження, замурувати вікна на першому поверсі, а на другому забити їх дошками, залучити до охорони палацу членів громадського формування, створити Комітет порятунку палацу Бадені, в якому працювали б всі, кому не байдужа перлина Буська.

Оскільки одні юридично не можуть забезпечити охорону, а інші не мають ні сил, ні засобів цього зробити, то поки що вирішили встановити щоденне чергування у палаці. Першими заступили "Бужани". Запланували провести нараду, на яку запросити приватних підприємців, які, можливо, змогли б надати посильну допомогу, а також на території палацу провести толоку. Бо, побувавши того дня на території, побачили, що від передве-ликодньої толоки не лишилося й сліду, все довкола заросло хащами. Лише з сумом за всім споглядали кам'яні леви.

Минулої п'ятниці відбулася ще одна нарада, на якій мали б бути присутні приватні підприємці. Правда, з великої кількості їх прийшло лише декілька. На нараду приїхав і представник військової частини із Золочева, майор Василь Закриничний. Оскільки ще у квітні цього року депутати районної і міської рад прийняли рішення (в зв'язку із сьогоднішньою складною ситуацією і для підтримки Української армії), в якому не заперечують проти розміщення тут підрозділу Національної гвардії, то майор повідомив, що палац Бадені – найкращий варіант для навчального центру Військові планують тут розташувати один батальйон швидкого реагування і кілька одиниць військової техніки. Проте коли це відбудеться, наразі невідомо. Коштів на облаштування немає.

Оскільки і сторожам нічим платити, то вирішили продовжити чергування (до рЄчі, першого ж вечора до 'Бужан" у гості "завітали" 5 підлітків. Чому вони зайшли на територію палацу так і не змогли пояснити), встановити прожектор, який би освітлював територію, замінити ринви. А у вівторок організації (РДА, райрада, відділ культури (вони на дверях розмістили світлини вигляду палацу 6 років тому), лікарня, терцентр, обласний Автомайдан та ін.) і школярі (після уроків) вийшли на толоку, – кожному виділили окрему ділянку. Озброївшись косами, секаторами, сокирами, граблями, сапками, мітлами, взялись до роботи, – прибрали територію, повирізали хащі самосіву позамітали сміття, яке вивезуть комунальники.

При вході на територію висить оголошення "Палац графа Бадені І половини XIX – початку XX століття. Пам'ятка архітектури місцевого значення. Охоронний номер 1778-М Охороняється законом. Пошкодження карається згідно ст. 43-47 Закону України "Про охорону культурної спадщини". Отож, наш обов'язок – зберегти цю пам'ятку.

Лариса ГАРАСИМІВ