Головна Культура Екскурс у творчість Олени Кульчицької

Екскурс у творчість Олени Кульчицької

15 вересня виповнилося 140 років від дня народження видатної  української мисткині – художниці, етнографа та педагога Олени Кульчицької. Вона внесла вагомий вклад у розвиток українського малярства, була першою жінкою – художницею у Західній Україні, володаркою Шевченківської премії О.Кульчицька працювала у різних техніках – живопис, графіка, сакральне мистецтво (створила унікальний іконостас), прикладне мистецтво, килимарство, проектувала меблі, створила об’єкти з емалі, бронзи, майоліки. 

Художниця багато працювала в книжковій графіці – намалювала ілюстрації до «Слова о полку Ігоревім», «Тіней забутих предків» М.Коцюбинського, збірки новел «Дорога» В. Стефаника, тритомника В.Гнатюка «Українська народна міфологія». Впродовж життя О. Кульчицька намалювала близько 4000 художніх творів, проілюструвала понад 70 дитячих книжок, в тому числі букварів, читанок, окремих оповідань, байок. У її творчому доробку графічна серія портретів видатних українських письменників, гравюри на дереві «Українські святі», цикл офортів із зображенням старовинних пам`яток архітектури. Працюючи  у Львівському музеї етнографії та художнього промислу, художниця займалась дослідженням українського орнаменту. У 1959 році вона видала альбом «Народний одяг західних областей України», зразки вишивки до якого збирала все життя.

ЕКСКУРС У ТВОРЧІСТЬ ОЛЕНИ КУЛЬЧИЦЬКОЇ

Вчора в Красненській селищній бібліотеці ім.І.Тиктора для десятикласників Красненської ЗОШ № 1 відбувся пізнавальний захід – літературно – мистецький екскурс за творчістю О.Кульчицької «Щоб по мені заплакала трембіта…». А провела його Галина Гораль – заступник директора Буської ЦБС по роботі з дітьми, досвідчений фахівець та чудовий оратор. Вона грунтовно та цікаво змалювала перед присутніми портрет видатної української художниці Олени Кульчицької, за що заслужено отримала слова подяки від учнів та їх наставника – вчительки Красненської ЗОШ № 1 Галини Кульчицької.