Головна Культура Львівські заньківчани здивували новою прем’єрою «Різдвяна ніч»

Львівські заньківчани здивували новою прем’єрою «Різдвяна ніч»

Микола Васильович Гоголь – одна із наймістичніших і найзагадковіших постатей ХІХ століття. Він став улюбленим письменником і володарем душ багатьох людей не лише в Україні, але й далеко за її межами.

    До творчості цього Великого митця долучилися й народні артисти України Федір Стригун і Таїсія Литвиненко, які на сцені Львівського національного академічного драматичного театру імені Марії Заньковецької напередодні новорічно-різдвяних свят здивували глядачів новою прем’єрою  – «Різдвяна ніч» (написана М. Старицьким за повістю М. Гоголя «Ніч перед Різдвом»). Завдяки костюмам та сценографії на сцені відтворено справжній колорит Полтавщини ХІХ ст., глядач має змогу зазир-нути в ті далекі від нас часи і на власні очі побачити, як же все відбувалося. Разом із героями ми по-ринаємо в казкову атмосферу зимової ночі з веселими автентичними колядками, жіночими плітками, витівками нечистої сили та жагучим коханням. Усі герої закохані одне в одного, саме кохання керує їхніми усіма вчинками: заради нього і самого Чорта осідлаєш, і черевички від цариці дістанеш.
    У виставі задіяний весь творчий склад театру. Практично кожну роль виконує три акторських склади. Чарівні та неповторні образи на сцені творять: незрівнянна відьма Солоха (Л.Никончук, А.Сотникова, М. Кулай), Чорт з людськими якостями (В.Коржук, Н. Московець, Д.Каршневич), див-ний знахар Пацюк (С.Глова, Я.Мука,О.Кузьменко), запорожці (П.Бенюк, Я.Юхницький та інші), Ца-риця (Т.Литвиненко, А.Матійченко), Корній Чуб (Є.Федорченко, О.Огородник, О.Норчук), а також головні герої: мужній і кмітливий коваль Вакула (О.Федорченко, Ю.Волинський) і гордовита красуня Оксана (А. Дєлайчук, Н.Поліщук-Московець, Н.Боймук). Окремо хочеться відзначити гру молодих акторів Анастасії Дєлайчук (студенки 5-го курсу ЛНУ ім. І. Франка) та Олеся Федорченка (випуск-ника Франкового університету), для яких «Різдвяна ніч» є вже другою виставою (після «Назара Сто-долі»), де вони в парі грають головні ролі. Олесь і Анастасія вправно виявляють на сцені усі свої акторські здібності, за чим цікаво спостерігати глядачам. Хочеться побажати акторам наснаги, роз-витку та злагоди в роботі, і щоб творча праця несла їм радість, задоволення і визнання!
    Чудова музика, українські танці, співи, жарти та неймовірні пригоди, яскраві костюми та декора-ції, помножені на неперевершену гру акторів творять незабутню атмосферу на сцені. Адже чого тіль-ки не буває у ніч перед Різдвом…
На фото: Оксана – Анастасія Дєлайчук, Вакула – Олесь Федорченко

Олексій Мировський
студент факультету культури і мистецтв
ЛНУ ім. І. Франка