Головна Культура Ми повинні готувати фахівців, які будуть затребуваними на ринку праці, – Олег...

Ми повинні готувати фахівців, які будуть затребуваними на ринку праці, – Олег Синютка

13 квітня у Львівській ОДА відбулась нарада щодо регіонального замовлення на підготовку кваліфікованих робітничих кадрів.

«Сьогодні на Львівщині прослідковується динаміка зі створення нових робочих місць, зокрема за минулий рік ми відкрили 84 нових підприємства, створили 8 тисяч робочих місць. Цього року щотижня відкриваємо 2 нових виробництва. Оскільки у Львівській ОДА на супроводі є 502 інвестиційні проекти, то ми можемо з впевненістю сказати про те, що і надалі зберігатимемо цю позитивну динаміку», – наголосив голова Львівської ОДА Олег Синютка.

Окрім того, очільник області зазначив, що на сьогоднішній день кількість безробіття зменшується, а кількість вакансій зростає.

«Сьогодні ми хочемо запропонувати іншу структуру підготовки кадрів. Нам потрібно готувати фахівців, затребуваних сьогодні на ринку. Нам слід готувати фахівців, які навчатимуться за рахунок державних коштів та, опісля, розвиватимуть економіку України, а не шукатимуть роботу за кордоном», – додав Олег Синютка.

Відтак, департамент економіки Львівської ОДА вивчив попит на ринку праці, а департамент освіти та науки Львівської ОДА – пропозиції щодо того, кого можуть підготувати фахівці в закладах професійної освіти.

«Зваживши усе, ми вийшли на регіональне замовлення у обсязі 11 тисяч 300 осіб, що розділили поміж закладами професійної освіти, які функціонують на території Львівської області», – зазначила директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Любомира Мандзій.

На ринку праці зараз є потреба у підготовці кухарів, кравців, верстатників широкого профілю, токарів, слюсарів та інших професій.

Відтак, на Львівщині планують створити 8 навчально-практичних центрів при професійно-технічних училищах.

«Ми маємо ресурс на вісім навчально-практичних центрів, які функціонуватимуть у закладах ПТУ Львівської області. Це дозволить створити належні умови для здобуття професійної освіти», – додала Любомира Мандзій.

Цього року планують відкрити три навчально-практичні центри при професійно-технічних училищах : токарський – у Новояворівську, електроустаткування та електроосвітлення – у Бориславі, газозварювальний – у Львові. П’ять інших створять у містах обласного значення – Стрию, Дрогобичі, Сокалі та інших.