Головна Культура Молодь йде до клубу

Молодь йде до клубу

Нещодавно у Куткірському Народному домі відбувся районний семінар-практикум "Робота закладів культури із залучення молоді в клубні формування". У вступному слові керівник  відділу культури і туризму Людмила Ціхоцька зазначила, що "культурно-просвітницька робота – одне з чільних завдань працівників культури. Але воно не з легких.

Річ у тім, що в сільських народних домах, зазвичай, працює лише директор. Художні керівники є лише в декількох закладах – Новому Милятині, Задвір’ї, Заводському, Красному, Олеську, Ожидові. Тому й доводиться одній людині "тягти" на собі усе: він автор і режисер сценаріїв, майстер-ремонтник, прибиральник, косар, сторож і т.д. І таких чимало. Але результат праці є позитивним тоді, якщо на місці створена "мистецька коаліція", у якій об’єдналися орган місцевого самоврядування, освітяни, релігійна громада і, безсумнівно, працівники культури. Поле діяльності для такого об’єднання – безмежне.
 
На тлі проблем у культурі, яких більше, ніж багато, бачимо чимало позитиву. Варто відзначити мистецький прорив у Яблунівському, Новомилятинському, Богданівському народних домах. До підсумкового річного огляду художньої самодіяльності керівники закладів підійшли творчо, і на сцені комісія побачила оновлені колективи з цікавими матеріалами. Слова подяки за сумлінну працю кажемо працівникам Ожидівського, Красненського, Задвір’янського, Кізлівського, Утішківського, Топорівського, Йосипівського, Соколівського народних домів.
 
Бачимо позитивні зміни і в Куткірському закладі культури: тепла, затишна кімната гурткової роботи, відремонтований ганок, замінені шибки в глядацькому залі. Вдячні за це голові сільради Роману Желізку і директору НД Марії Майбі, яка організувала ремонтні роботи. 
 
Видозмінюються заклади культури в Ракобовтах, Купчу, як і у Верблянах, Русилові, Безбродах, Заводському… Незадоволення викликає робота директорів НД у Тур’ї та  Гутиську-Тур’янському. Вони не брали участі в оглядах художньої самодіяльності, ігнорують приписи відділу культури. 
 
Та, попри ці негаразди, культура району не стоїть на місці, розвивається. Започатковуються нові фестивалі, цікаві просвітницькі акції. Маємо над чим працювати, маємо з ким працювати. Але пріоритетним у роботі завжди буде українська національна культура і її носії – наші краяни», – наголосила Л. Ціхоцька. До речі,6 закладів культури посіли призові місця в обласному конкурсі на найкращий НД і отримали матеріальну допомогу – Топорів і Заводське по 10 тис. грн; Циків, Олесько, Ожидів, Побужани – по 5 тис.
 
На заході виступив методист Володимир Шеремета, який проаналізував роботу клубних формувань. На сьогодні при народних домах працює 240 гуртків художньої самодіяльності, 18 любительських об’єднань, 34 фізкультурно-оздоровчих гуртки. Зокрема, аматорські об’єднання "Вишиванка" функціонують в НД Ожидова і Побужан, "Візерунок" – в Утішкові і Гумниськах, "З народної криниці" – в Боложинові, "Народні перлини" – в Андріївці та Задвір’ю, "У пам’яті народу" – в Кізлові. В.Шеремета порадив своїм колегам залучати до виступів церковні хори, оновити уже створені колективи молодими талановитими учасниками.
 
На семінарі виступили сільський голова Роман Желізко, директор НД Марія Майба, заступник директора школи з виховної роботи Галина Бруцяк, місцевий парох о.Ігор Макар, головний спеціаліст відділу культури Надія Стахів, сільський бібліотекар Галина Ковальчук, яка оповіла історію  Куткора. Шкільні колективи та учасники художньої самодіяльності виступили з концертом. У залі були представлені роботи сільських майстринь: вироби з бісеру Ірини і Мар’яни  Семеренків та вишиті бісером ікони Руслани та Ольги Гнєвиків.
 
Учасники семінару поклали квіти на могилу уродженки Куткора, відомої художниці-графіка Софії Караффи-Корбут, а також відвідали кімнату-музей її імені.
Лариса  ГАРАСИМІВ