Головна Культура На Львівщині відбувся міжнародний симпозіум художнього текстилю «Килим»

На Львівщині відбувся міжнародний симпозіум художнього текстилю «Килим»

27 вересня, у Історико-краєзнавчому музеї м. Винники стартував І Міжнародний симпозіум художнього текстилю «КИЛИМ». Захід відбувається в межах проекту «Від неоліту до сьогодення».

Привітала присутніх заступник голови Львівської ОДА Оксана Стоколос-Ворончук.

«Килимарство – це дуже важлива і неординарна справа. У наш час, коли вже п’ятий рік на Сході України іде війна, і хлопці захищають там кордони, ми повинні також захищати себе, свою культуру. Ми повинні розуміти, що розвиток культури через плекання традицій є ще одним кроком до відродження України. Напевно килимарство є також і кроком для розвитку туризму і у Винники і у Глиняни», – зазначила Оксана Стоколос-Ворончук.

Метою проведення симпозіуму є привернення уваги якнайширшого кола фахівців та громадськості до проблеми відродження рукотворного килимарства, як одного з кращих надбань національного мистецтва.

Участь у симпозіумі беруть науковці, художники, педагоги і студенти мистецьких навчальних закладів, керівники і працівники музеїв, реставратори художніх тканин, спеціалісти із менеджменту соціокультурної сфери, економісти з України, Польщі, Молдови, Швейцарії.

Окрім участі у Міжнародній науковій конференції «Рукотворний килим: історія, сучасність, перспективи», учасники симпозіуму можуть переглянути художні виставки «Глинянський килим: забуті імена. Василь Цьонь – митець і педагог», «Авторський килим» та «Відродимо глинянський килим» у КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей» (м. Винники, вул. В. Івасюка, 5) та у відділі ткацтва і килимарства у Глинянах (м. Глиняни, вул. Т. Шевченка 36). Окрім того заплановано відвідання святинь у селах Підберізці, Унів та місті Глиняни.

Симпозіум тривав до 29 вересня.