Головна Культура На Львівщині відкрили відреставровану дерев’яну церкву

На Львівщині відкрили відреставровану дерев’яну церкву

18 квітня, у  Міжнародний день пам’ятників та історичних місць відбулося урочисте відкриття відреставрованої дерев’яної церкви у с. Дернів Кам`янко-Бузького району.

Привітав усіх присутніх перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус.

“Відновлення історичних пам`яток, які знаходяться на території Львівщини, – надзвичайно важливий пріоритет. Наш край дуже красивий, багатий історико-культурною спадщиною, з власною історією. Він цікавий для туристів, дослідників.  Дуже добре, що сюди також пролягатиме туристичний маршрут”, – зауважив Андрій Білоус.

 

У 2016 році на реставрацію церкви виділили 500 тис грн, враховуючи співфінансування з районного бюджету 150 тис грн. У 2017 році – ще 330 тис грн.

Як розповіла в.о. директора департаменту архітектури та рогзвитку містобудування Львівської облдержадміністрації Оксана Ткачук, цей храм перебуває на балансі депаратменту архітектури і він уже включений в туристичний маршрут. Тут є частини фресок на стінах, які теж треба дослідити. Загалом на заході України є понад 400 деревяних пам’яток, кожна з яких має свою історію.

У церкві замінили перекриття, реставрували хрести, замінили вікна, підлогу, понизили рівень ґрунту навколо церкви і благоустрій, а також облаштували новий блискавкозахист та вогнезахисну обробку.

Довідково:

Церква святого Микити у селі Дернів була зведена зі соснових брусів в 60-х роках XVII ст в стилі галицької школи народної архітектури та належить до пам’яток архітектури національного значення. Після Другої світової війни тут функціонував музей, а згодом – дитячий садочок, внаслідок цього від інтер’єру церкви майже нічого не залишилося. Ця унікальна споруда залишалась в аварійному стані. На сьогодні церква збережена в автентичному вигляді – тризрубна, одноверха, без ніяких прибудов і дуже компактна за розмірами. Дата будівництва храму вирізьблена просто на одвірку дверей.

За останні 2 роки церква відреставрована та відновлена.