Головна Культура На Львівщині у селищній бібліотеці Красного презентовано книжкову виставку «Крути – велич...

На Львівщині у селищній бібліотеці Красного презентовано книжкову виставку «Крути – велич і трагедія української молоді»

29 січня відбулася чергова річниця бою під Крутами – подія, яка набула для українського народу символічного значення. Крути – це символ героїзму та відданості нашого юнацтва і символ національної трагедії. Україна вшановує своїх Героїв. Тепер ми щорічно відзначаємо роковини загибелі загону молодих українців під Крутами. До цієї дати в Красненській селищній бібліотеці ім. Івана Тиктора відбувся бібліотечний дайджест «Крути – наша слава, наша історія». 

Завідувач книгозбірнею Надія Тарнавчик презентувала книжкову виставку-перегляд «Крути – велич і трагедія української молоді», а бібліотекар кафедри юнацтва Стефанія Гірняк і голова молодіжного клубу «Сучасник», що діє при Красненській селищній бібліотеці Олексій Мировський, обговорили про перебіг подій того трагічного дня. Найбільшу увагу вони приділили наслідкам цієї битви, наголосивши що втрати українців під час бою під Крутами становив близько 300 бійців загиблими. Натомість втрати більшовиків сягли біля 2 тисяч чол. Самовідданий подвиг, який здійснили українські юнаки під Крутами, затримав швидкий просування військ Муравйова. Але дорога до Києва була відкрита. 9 лютого в більшовики увійшли в Київ і вчинили криваву розправу над населенням. Було вбито понад 5 тисяч чоловік. На вулицях розстрілювали всіх, хто розмовляв українською мовою, носив вишиванку і вуса. 
27 студентів-гімназистів були захоплені в полон. Перед стратою співали гімн “Ще не вмерла Україна”. Після розстрілу більшовики не дозволяли селянам поховати тіла загиблих. Після звільнення території України від більшовиків 19.03.1918 року в Києві відбувся похорон полеглих у бою під Крутами. Загиблих було поховано з військовими почестями на Аскольдовій горі у Києві. 
Усі присутні вшанували пам’ять про героїв Крут хвилиною мовчання. Таким чином, бібліотечний дайджест показав, що історичні дати – не тільки пам’ять про минуле, а й ключ до того, щоб у майбутньому уникнути помилок минулого. Українські юнаки загинули і власною кров’ю вписали героїчну сторінку в історію визвольних змагань нашого народу. Адже коли на таку свідому самопожертву здатна молодь – нація беезсмертна.