Головна Культура Олеська країна майстрів

Олеська країна майстрів

У рамках проведення Року дитячої творчості в останній день лютого у Києві відбулася ІІІ Всеукраїнська виставка-звіт дитячої творчості "Країна майстрів".

На ній були представлені і роботи вихованців Олеського БДЮТу: комірець (гурток бісероплетіння) Юрія Сендеги і килимок (ручне ткацтво) Роксолани Папроцької.

Роксолана навчається у 7 класі, а з четвертого відвідує ще й гурток ткацтва при Олеському  БДЮТі. Спочатку ходила на гурток бісероплетіння, а коли одного разу побачила ткані картини, вирішила спробувати й собі. "Я хотіла вирізнятись з-поміж інших дітей", – заявляє дівчинка. І їй це вдалося. Її роботи, хоч їх ще не так багато, цікаві, досконалі і, що найголовніше, вміло виконані. Тому й отримує Роксолана призові місця на різних конкурсах. От і в цьогорічному районному турі "Таланти твої, Україно", як і минулоріч, знову була першою. На обласному турі продовжувала роботу, яку розпочала у Буську. На виконання однієї, в залежності від складності, витрачає місяць. Виріб виготовляється на спеціальному  станку – дерев'яній рамці з прорізами по  боках. Основою для нього служать білі нитки, що входять у прорізи. Якщо малюнок складний, то його кріплять під основою і вже за взірцем тчуть чи килимок, чи панно. Перший тканий виріб Роксолани –  чохол для мобільного. У її доробку – панно, килимки, ткані серветки тощо.

Роксолана гарно навчається у школі, їй легко  даються як гуманітарні,так точні і природничі предмети. Відвідує ще й  танцювальний гурток при Будинку дитячої та юнацької творчості, а також історико-краєзнавчий гурток та шкільний хор. А ще й в музичній школі навчається гри на сопілці.

Юрко Сендега захопився бісероплетінням  три роки тому. На гурток його привела сестра Софія. Здавалось би, це зовсім не хлопчаче захоплення, – нанизувати бісеринки, – але йому сподобалось, і він залишився. На сьогодні у хлопчини вже багато виробів, а вони, повірте, вимагають і часу, і клопіткої ро­боти. Чого вартують ґердани, пояс, широкий круг­лий комірець, який на Лемківщині називали "кризи". Свій перший виріб – гердан – Юрко подарував родині в Америку, рідні на свята також отримують від нього подарунки, виготовлені власноруч.

Про своїх вихованців – наставник, керівник гуртка Оксана Турченяк: "Роксолана – дуже творча осо­бистість. Коли до неї приходить муза, є натхнення, то навіть складний виріб може зробити досить швидко. Юркові подобається ткати ґердани на спеціальному станку. У нього багато робіт, в основному всі вони ткані бісером. Їхні роботи неодноразово експонувались на різних виставках,  перемагали  у районних та обласних конкурсах. А з такими талановитими дітьми завжди легко працюється».

Лариса  ГАРАСИМІВ