Головна Культура Відгриміли “Сурми звитяги”

Відгриміли “Сурми звитяги”

22–23 жовтня у Буській дитячій музичній школі проходив районний етап ХІV дитячо-юнацького фестивалю-конкурсу "Сурми звитяги", приурочений 71 річниці з часу створення Української Повстанської Армії. У різних конкурсних номінаціях (вокальний та хоровий співи, декламація, живописна чи графічна композиції, листівка) змагались учасники художньої самодіяльності навчальних закладів району. Умовою участі у конкурсі було представлення кожним учасником двох пісенних творів, один з яких – повстанська пісня, проте не всі дотримувались цієї умови.

Першого фестивального дня виступали учні шкіл І-ІІ ступенів. Як зазначила у розмові директор Буського Будинку дитячої і юнацької творчості Оксана Рутецька, високу оцінку журі отримали вокальний ансамбль з Утішкова (керівник Ольга Бекар), дует Лілії Костишин та Анастасії Кравчишин з Кутів, солісти Олександр Сукнаровський з Балучина та Мирослава Іванів з Гумниськ, читці Олег Мороз з Гумниськ та Ірина Білецька і Роман Длугош з Петрич.

Наступного дня виступала талановита юнь зі шкіл І-ІІІ ступенів. Безумовно, кожен їх виступ, живописні та графічні роботи заслуговують на визнання. Журі відзначило  високий рівень хорових колективів з Буської першої та Сторонибабської шкіл, вокального ансамблю з Побужан, тріо у складі Ольги Курій, Олени Вітюк та Христини Бойко (акомпонувала на флейті Яна Боднар) з Буського Будинку дитячої та юнацької творчості, дуету Янівих з Ожидова, соліста Романа Цюги з Красненської першої, танцювального колективу з Буської першої, читців Юлії Щур з Побужан та Максима Кирика і Ярини Тимоць з Буського БДЮТу, які прочитали поему "Про повстанську пісню". Всі вони визнані переможцями у своїх номінаціях.

Цікаві роботи на конкурс запропонували юні художники, зобразивши на папері події тих буремних років. Журі назвало кращими роботи Віталика Наконечного з Буського БДЮТу у номінації "Живописна композиція", Уляни Кучми та Юлії Гришко з Буського БДЮТу, Орислави Задолинної з Ожидівської ЗОШ ("Графічна композиція"), Юлії Хурси з Буського БДЮТу ("Листівка"), Богдана Курилка з Олеського БДЮТу ("Декоративно-ужиткове мистецтво").

Їхні роботи представлятимуть район на обласному етапі конкурсу, який відбудеться 1-3 листопада у Палаці культури ім.Гната Хоткевича. До Львова також поїдуть соліст Роман Цюга з Красненської першої, вокальний дует Янівих з Ожидова, вокальний ансамбль та читець Юлія Щур з Побужан, вокальне тріо та читці з Буського БДЮТу.

Лариса  ГАРАСИМІВ