Головна Культура Ти не будь малоросом, сину мій!

Ти не будь малоросом, сину мій!

У кожного народу є своя мова. Якщо вона вмирає, зникає з лиця землі й народ – її творець. Тому проблема збереження та захисту рідної мови сьогодні стоїть особливо гостро, бо тепер, як ніколи, наша мова зазнає неймовірних утисків та принижень.

Зараз на світі існує близько шести тисяч мов. Одні з них бурхливо розвиваються, інші – зникають. Аби запобігти цьому, на Генеральній конференції дер­жав-членів ЮНЕСКО у листо­паді 1999 року було проголо­шено Між­народний день рідної мови, який вперше відзначили 21 лютого 2000 року на церемонії у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі.

Цій даті був присвячений урок рідної мови "Ти не будь мало­ро­сом, сину мій, – українською го­вори", який підготували праців­ники Буської районної бібліотеки для дітей з читачами 3-Б класу Буської другої школи. Велику до­помогу у підготовці та проведенні свята надала їх класний керівник Леся Приставська, за що вислов­люємо щиру вдячність.

Розповіддю про рідну мову розпочала захід бібліотекар 1–4 класів Надія Островська. Вона відзначила, що шлях нашої мови завжди був важким та тернистим. Свого часу в обороні рідного сло­ва став о.М.Шашкевич, подару­вавши маленьким галичанам першу українську читанку. Пере­буваючи на засланні, Т.Шевченко просив родичів писати йому виключно рідною мовою, за якою сильно стужився. Олена Пчілка – мати Лесі Українки – органі­зувала вдома школу, де навчала як своїх, так і сільських дітей грамоти.

У барвистих українських вишиванках третьокласники декламували напам'ять вірші про мову,  співали пісні, відгаду­вали загадки. Учасниками заходу були учні третіх класів. Для них бібліотекарі підготували книж­кову виставку "Я до тебе, мово,  так горнуся щиро", на якій було представлено твори Д.Білоуса, Д.Павличка, О.Олеся, Л.Глібова, В.Терена, І.Малковича та інших українських письменників.

Бібліотекарі подарували шко­лярам українські книжки, ними поповниться класна бібліо­течка. Ми хочемо, аби кожен з нас був причетним до благо­родної справи збереження та захисту рідного слова. Наша мова – це код нації, тому загубити його ми не маємо жодного права.

Галина ГОРАЛЬ,

заступник директора Буської  ЦБС по роботі з дітьми