Головна Культура У Буському районному Народному домі відбулася презентація книги спогадів мешканця Красного Федора...

У Буському районному Народному домі відбулася презентація книги спогадів мешканця Красного Федора Палинського

У Буському районному Народному домі відбулася презентація книги спогадів мешканця Красного Федора Палинського, яка наприкінці минулого року вийшла друком у Львівському видавництві "Ліга-Прес". Її упорядником, автором передмови і післямови є його донька, доктор технічних наук, професори завідувач кафедри технологи друкованих видань і пакувань Української академії друкарства Світлана Гавенко.

У книгу ввійшли розділи "Спогади про Лемківщину", "Діяльність громадсько-політичних організацій в період відродження незалежності України", "З виступів на радіо, в пресі", а також "Список репресованих і реабілітованих осіб, які проживають в Буському районі Львівської області та утримувались під вартою під час політичних репресій". У книзі – багато світлин про відкриття у районі пам'ятників героям визвольних змагань.

Минуло понад чотири роки, як відійшов у вічність Федір Миколайович Палинський. Доля не була ласкавою для ровесників його покоління. Народився на Лемківщині. З юнацьких років став на шлях боротьби за свободу України. У 1942 році вступив до юнацького осередку ОУН на Закер-зонні, а через 7 років, у 1949, за націоналістичну діяльність отримав 25 років ув'язнення. Відбував його у Джезказгані, Кенгірі, Руднику. Був учасником Кенгірського повстання. Після звільнення працював на Тернопільщині та Львівщині.

У 1992 році разом з побратимами організував у Буському районі Братство ОУН-УПА та Спілку політв'язнів, яку й очолив. Брав участь у діяльності КУНу, «Меморіалу». Був учасником, а, здебільшого, організатором національно-патріотичних заходів, які проводились у районі, разом з однодумцями упорядковував пам'ятники Січовим Стрільцям, воїнам УПА, жертвам Голодомору. Підтримував тісний зв'язок з уродженцем Красного, останнім Головнокомандуючим, генерал-хорунжим УПА Василем Куком.

За відстоювання національної ідеї Федора Палинського неодноразово нагороджували грамотами та медалями. А з нагоди 20 річниці Незалежності України йому присвоєно звання "Почесний громадянин Буського району" (посмертно).

Спогадами про батька поділилась донька Світлана. Розповідь про життя автора книги, його боротьбу та поневіряння у таборах зацікавила присутніх.

Видана книга – це лише невелика частина того, що залишив по собі Федір Палинський. Ще чимало рукописів потребують упорядкування, які й ляжуть в основу наступних видань.

У спогадах – не тільки світлі сторінки дитинства, а й трагічні, які оповідають про боротьбу свідомих українців за вільну незалежну Україну.

Постать Федора Миколайовича відома у Надбужжі, тож добрі слова про нього говорили керівник відділу культури Людмила Ціхоцька, станична Красненської станиці Людмила Гураш (автор книги був частим гостем у пластунів), голови Буського Братства ОУН-УПА Мар'ян Длугош та Спілки політв'язнів Сергій Бондаренко, Роман Бучко, заступник голови РДА Євген Кичурчак, який подарував фотоальбом "Буська земля". Поповнився архів родини Ф.Палинського і новими світлинами, які передали Мар'ян Длугош та Людмила Гураш.

Лариса ГАРАСИМІВ