Головна Культура У Буську освятили наріжний камінь на місці спорудження пам’ятника Тарасу Шевченку

У Буську освятили наріжний камінь на місці спорудження пам’ятника Тарасу Шевченку

На сьогоднішій день налічується 1384 пам’ятника Тарасу Шевченку у світі: 1256 в Україні та 128 закордоном у 35-державах. Хоч як не дивно, але перший пам’ятнику Кобзарю було відкрито не в Україні, а в Казахстані. На Бущині встановлено п’ять пам’ятників Тарасу Шевченку, зокрема в Олеську (скульптор Є.Дзиндра, 1950 р., мар­мурова крихта), у с.Тур'я (автор неві­домий, 1963 р., мармурова крихта), с.Яблунівка  (ск.В.Ско­лоздра, 1969 р.,  мармурова крихта). На зорі  нашої незалежності встановлено пам'ятники у Задвір'ї та Красному (В.Одре­хівський, 1991 р., бронза, мармурова крихта). Тож маємо надію, що вже за кілька місяців і у Буську постане пам’ятник Великому Сину українського народу, адже перші починання вже є – у неділю, 29 травня, на території Буського районного народного дому відбулось урочисте освячення наріжного каменя на місці майбутнього спорудження пам’ятника Тарасу Шевченку. 

 Ведучими заходи стали методист Буського РНД Любов Огороднік та голова Спілки політв’язнів Буського району Сергій Бондаренко. 
 На захід завітали священослужителі, представники влади та громади. Для присутніх лунали відомі твори Т.Шевченка у виконанні чоловічого хору «Прометей» Львівського національного університету ім.І.Франка (керівник капели Віталій Чмир). Соло на бандурі виконала Зіновія Закоровотна.
Освятив наріжний камінь настоятель місцевого храму о.Микола Салабай.
  До слова були запрошені представники влади – голова Буської РДА Петро Мороз, заступник голови Буської районної ради Роман Фурда, міський голова Буська Ростислав Сліпець, які висловили свою підтримку у спорудженні пам’ятника і подякували усім організаторам, меценатам, громадським організаціям, які долучились до доброї справи. 
   У приїзді хорової капели «Прометей» до Буська та виготовленню таблички на місці встановлення пам’ятника посприяла громадська організація «Європейська Галичина» (голова – Микола Мазикін). 
   Яким має постати перед нами Шевченко? Обов'язково молодим, оптимістичним, адже йому було лише 47 років коли він помер. Кошти на його спорудження збирає не тільки увесь район, але і вихідці з Бущини, які живуть і в Україні, і поза її межами…
   На завершення заходу усі присутні виконали Гімн України.
Текст і фото: Роман Матвіюк