Головна Культура У Буську відбувся шостий форум краєзнавців-літописців Бущини

У Буську відбувся шостий форум краєзнавців-літописців Бущини

Вчора у приміщенні Буського РНД з нагоди відзначення 150-річного ювілею митрополита Андрея Шептицького відбувся VI форум краєзнавців-літописців  Бущини під назвою «Духовні будівничі української нації». Ведучими форуму стали Галина Гораль і Оксана Стецик.

  Участь у форумі взяли керуючий справами Буської райради Богдан Глова, заступник голови РДА Наталія Сервило, керівник відділу культури і туризму РДА Людмила Ціхоцька, члени товариства «Бужани», священослужителі, освітяни, працівники культури, представники ЗМІ та громадкість району.
   На форум завітали внук отця Романа Чайковського Дмитро, директор Львівської обласної наукової універсальної бібліотеки, історик Іван Сварник та інші гості. 
  З привітальним словом до присутніх звернулась заступник голови Буської РДА Наталія Сервило (слухати виступ).
  150-річчя з дня народження митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького вперше відзначається на державному рівні. Це свідчить про те, що Україна потрохи позбувається радянських штампів про митрополита Шептицького, пов’язаних з незнанням його спадщини. Андрей Шептицький у різний час опікувався не лише Галичиною, але й усією Україною.

Головний спеціаліст відділу культури та туризму Ігор Стефанюк розповів докладну біографію митрополита А.Шептицького та про значення його спадщини.
  Львівський історик Іван Сварник – один із тих, хто відстоював будівництво і відкриття пам’ятника А.Шептицького у Львові. Пан Скарник завітав на форум вже вдруге, де розповів про цікаві архівні матеріали про митрополита (слухати виступ).
   До 150-річного ювілею митрополита бібліотеки Буської ЦБС провели організацію книжкових експозицій та зайнялися пошуком цікавих матеріалів про його діяльність, зокрема, на теренах нашого району. Про своє дослідження присутніх ознайомила заввідділом бібліотеки с.Ракобовти Марія Смолінська, яка розповіла про візит А. Шептицького у села Купче та Ракобовти. 

   Цікаво й те, що в Олеській церкві Успення Пресвятої Богородиці знаходиться ікона Матері Божої, коронована Андреєм Шептицьким. До неї  побожні парафіяни приходять за зціленням. Обряд коронації описано в книзі о.Володимира Кепича «Олеська парохія». 
  Директор Соколівської школи Михайло Ксьондзик розповів про сподвижника українського відродження – отця В.Кальбу, який, як свідчать архівні документи, вів переписку з митрополитом А.Шептицьким.

    Про свого діда Романа Чайковського, який у 20 роках ХХ століття входив до числа досить відомих поетів Західної України, розповів його внук Дмитро. «Дід посвятив себе служінню Богу і людям. Довший час перебував на засланні, але до кінця своїх днів не зрадив батьківської віри».
    На завершення форуму виступив депутат райради, керуючий справими Богдан Глова, який подякував присутнім за участь та висловив думку, якби на сході нашої країни проводилися подібні форуми тоді, можливо ніколи не було б там сепаратизму і війни (слухати виступ).
   Нагадаємо, що з 2010 року в районі проводяться регіональні форуми краєзнавців-літописців.
І–й форум (2010  рік) «Буськ: історико-краєзнавчі нариси, розвідки» був  присвячений   історії м.Буськ з найдавніших часів, історії сіл  району, видатним землякам та діяльності  товариства «Бужани».
ІІ-й  форум (2011 рік) «Буськ: минуле та сучасне». Присвячений  600–річчю  з часу  надання Буську Магдебурзького права, 470–річчю Буській папірні  та археологічним  розкопкам на теренах Буська.
ІІІ–й форум (2012 рік)  «Буськ у  вирі століть», приурочений  915–ій  річниці  І–ої літописної згадки  про місто.  На  форумі розглядалися  питання освіти наших краян, духовне відродження краю, культурно-мистецька палітра.
ІV–й форум (2013 рік) «Бущина: героїчні  сторінки історії»,  присвячений  національно-визвольним  змаганням початку  ХХ століття та його героїчним  постатям, зокрема, Євгену Петрушевичу.   
V-й форум (2014 рік) «Отчий краю, про тебе розповідь моя». Зустріч  була присвячена темі краєзнавчих розвідок різного часу  у  медійних виданнях. 
Роман МАТВІЮК,
знімки автора і Мирослава ТИМЧИШИНА