Головна Культура В Буському районному Народному домі відбувся районний огляд-конкурс читців

В Буському районному Народному домі відбувся районний огляд-конкурс читців

27 березня, в День театру, в Буському районному Народному домі відбувся районний огляд-конкурс читців та художньо-просвітницьких колективів з метою вшанування пам'яті Т.Г.Шевченка, популяризації творчої спадщини Великого Кобзаря, пропагування поетичної творчості українських поетів, утвердження краси художнього слова та підвищення виконавської майстерності читців району. Понад сорок учасників із 26 сільських народних домів та Буського РНД проникливо, натхненно читали поетичні твори Т.Шевченка, поезії сучасних авторів, присвячені Кобзареві, авторські поезії та змагалися за звання кращого декламатора.  Тож голові журі Людмилі Ціхоцькій (керівник відділу культури та туризму Буської РДА) та членам журі Надії Стахів (головний спеціаліст відділу культури та туризму Буської РДА), Ганні Грушицькій (директор Буського РНД), Ірині Калиновській (методист Буського РНД), Оксані Шквір (методист Буського РНД) довелось добряче попрацювати, відзначаючи найкращих.

Вдалим був виступ наймолодшої учасниці Лізи Мушак, якій щойно 5 років, але вона емоційно читала вірш для своєї матусі. Цікавий автор­ський твір "В єдності і дружбі наша сила"  представила Марія Грищук  з Побужанського Народного дому. Вона перемогла в номінації "Авторська поезія". За майстерно прочитані твори "Лілея" та "Думка" в номінації "Молодша вікова група" заслужено отримали 1 місце Христина Па­процька (НД смт.Красне) та Мар'яна Грицина (НД с.Кути). II місце розділили Андріана Габа (НД с.Кути), Любов Бербека (НД с.Утішків), Володимир Іваніцький (НД с.Задвір'я) та Захар Дзендзелюк (НД с.Стовпин). III місце – Оксана Савчук (НД с.Побужани), Анна Кравчук (НД смт.Красне), Христина Борсук (НД с.Русилів), Вікторія Протасова (НД с.Острів).

Душевно, зворушливо декламу­вала Т.Шевченка "Утоплена" Анд­ріана Мужик, читець Буського РНД. Вона зуміла в живому слові від­творити думки і почуття, якими на­сичений художній твір. Їй журі при­судило перше призове місце за май­стерність та оригінальну інтер­претацію твору в номінації "Середня вікова група". Добре були підго­тов­лені та успішно прочитали Шевчен­кову поезію Лілія Мудрик (НД с.Чаниж) та Арсен Приступа (НД с.Задвір'я). Вони отримали II місце. Надія Гілевич (НД с.Чучмани), Соломія Соколовська (НД с.Русилів) – III місце.

Приємно здивувала усіх жур­наліст районного часопису "Воля народу" Лариса Гарасимів (на знімку справа), яка пред­ставляла на огляді-конкурсі своє рідне село Ожидів. Вона зворушливо та майстерно читала із сцени ак­туальний твір Б.Олійника "До проблеми "Шевченко і народ". За високий рівень декламування та особливу манеру виконання п.Ла­риса здобула першість у номінації "Старша вікова група".

Схвальні відгуки журі і заслу­жене II місце розділили Галина Савчин (НД с.Закомар'я), Надія Боднарчук (НД с.Переволочна), Марія Дума (НД с.Задвір'я). Винятковою артистич­ністю відзначилась Ольга Яворська, читець Циківського Народного дому, якій присудили III місце.

Дипломами за участь в ра­йонному огляді -конкурсі, присвя­ченому Т.Г.Шевченку, будуть наго­роджені читці народних домів сіл Петричі, Заводське, Гута, То­порів, Балучин, Купче, Волиця, Острівчик-Пильний, Куткір, Вербляни, Новий Милятин.

Користуючись нагодою, відділ культури та туризму Буської РДА висловлює щиру подяку депутату Львівської обласної ради Богдану Козаку та депутату Буської районної ради Ігорю Іваськіву за спонсорську допомогу в організації даного заходу. Завдяки п.Богдану всі учасники  огляду-конкурсу отримали солодкі призи, церковні календарі. Ігор Іваськів вручив головний приз – мобільний телефон  Андріані Мужик за зайняте перше місце та м'яку іграшку Лізі Мушак.

За участь в обласному огляді-конкурсі, присвяченому Т. Шев­ченку, який відбувся у Львові 17 березня, гра­мо­тами та призами нагороджені читці Буського РНД – Андріана Мужик ("Утоплена") та Марія Шквір ("При­чинна"); директор Красненського НД Марія Глова (уривки із поеми "Катерина") та те­атральний колектив НД смт.Красне (постановка "Тополі"). 

Усім, хто пропагує живе і мудре Шевченкове слово, благословенне Господом з небес, хто сприяє утвер­дженню краси української поезії – міцного здоров'я, достатку, нат­хнення до праці та Божого благо­словення на щодень.

Оксана Шквір, методист Буського РНД