Головна Культура У Галичі презентували проекти-переможці Всеукраїнського конкурсу на кращу проектну пропозицію для Успенського...

У Галичі презентували проекти-переможці Всеукраїнського конкурсу на кращу проектну пропозицію для Успенського собору

25 вересня, у Галичі відбулась презентація проектів-переможців Всеукраїнського конкурсу на кращу проектну пропозицію щодо реабілітації собору Успіння Пресвятої Богородиці.

Участь у заході взяла заступник голови Львівської ОДА Оксана Стоколос-Ворончук.

“Хто не знає своєї історії, той немає майбутнього. У березні ми зустрічались на круглому столі “Проблеми дослідження та збереження Успенського собору Давнього Галича”, а сьогодні вже переможці презентують свої доробки. Це позитивно, що у відкритому просторі ведеться дискусія щодо музеєфікації, консервації розкритих фундаментів. Це свідчить про свідому позицію громадян. Нашу історію нищили, перекручували, але як говорить Президент, ми справедливо засвоїли уроки, усвідомили помилки і не допустимо їх повторення. Наша відроджена армія захищає нашу мову, віру, культуру ”, – зазначила Оксана Стоколос-Ворончук.

Зазначимо, Галицький Успенський собор, Церква Пресвятої Богородиці -головний храм княжого Галича та другий за розміром храм Київської Русі (після Софіївського собору у Києві) З ХІІ ст. був кафедральним собором Галицької єпархії, а з ХIV ст Галицької Митрополії – другої на Русі після Київської. Довгі століття був взірцем архітектурної довершеності для формування стилю архітектури Галичини мурованої переважно з тесаного каменю.