Головна Культура У вересні у Львівській філармонії відбудуться чотири концерти присвячені Мирославу Скорику

У вересні у Львівській філармонії відбудуться чотири концерти присвячені Мирославу Скорику

В рамках грандіозного міжнародного проекту «Рік Музики Мирослава Скорика», до 80-річчя легендарного композитора, Національна концертна агенція «UKR Artists» спільно з найкращими концертними залами України, протягом 2018-2019 років проводить низку культурно-мистецьких заходів, які представлять великій аудиторії поціновувачів класичного мистецтва перлини композиторської майстерності Мирослава Скорика.

Рідне місто Маестро Скорика – Львів – вже у вересні розпочне ходу з неповторної тетралогії філармонійних концертів: 14 вересня концерт «Мирослав Скорик: його учні та послідовники», представить шанувальникам акапельної музики у виконанні відомого Галицького академічного камерного хору найкращі творчі здобутки в цьому жанрі знаної композиторки України, лауреата Шевченківської премії та однієї з талановитих учениць легендарного композитора –  Ганни Гаврилець. В концерті також прозвучить  музика відомого львівського композитора і піаніста Олександра Козаренка, твори якого увійшли до репертуару провідних колективів України: оркестрів «Київська камерата» та «Віртуози Львова», Київського квартету саксофоністів, капели «Трембіта», тощо. Також в концерті прозвучать твори Віктора Камінського, одного із послідовників композиторської школи Мирослава Скорика.

15 вересня на сцені Львівської філармонії камерний оркестр «Академія» представить абсолютно нову програму «Мирослав Скорик – від класики до джазу – магічний світ транскрипцій Мирослава Скорика».

У концерті прозвучать парафрази Мирослава Скорика на відомі композиції Астора П’яццолли, Джорджа Гершвіна, Фридерика Шопена, Василя Барвінського, Максима Березовського, в яких талановитий композитор органічно поєднав фольклорну милозвучність з ритмами джазу. І найголовніше, що за диригентський пульт стане сам Маестро Мирослав Скорик.

А вже наступного дня, 16 вересня, відбудеться особливий концерт з неповторним галацьким музичним акцентом, який має лаконічну, але досить промовисту назву  «Мирослав Скорик і музика Львова». Дійсно, сама програма концерту відображає справжній дух міста Лева: у виконанні Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова» прозвучать твори п’яти знаних композиторів, творчість яких пов’язана з культурною столицею України. Це корифеї Микола Колесса та Анатолій Кос-Анатольський і сучасна ґенерація – Віктор Камінський та Олександр Козаренко. Між ними своєрідним об’єднуючим містком стала постать Мирослава Скорика, який у своїй творчості поєднав традиції старої львівської композиторської школи з новаторством, властивим поколінню львівських митців сьогодення.

Завершиться музична тетралогія, блискучим в усіх сенсах цього слова, мистецьким заходом «Прем’єра – Вечір Концертів Мирослава Скорика», який відбудеться на сцені Львівської філармонії 19 вересня. Унікальність концерту, в першу чергу, полягає в тому, що для шанувальників творчості видатного українського композитора, відбудеться львівська прем’єра абсолютно нового Десятого концерту для скрипки з оркестром, який зіграє знаменитий львівський скрипаль Марко Комонько. Йому, як першому виконавцю, композитор й присвятив свій новий твір. Другий соліст – американський піаніст українського походження Станіслав Христенко, лауреат численних престижних конкурсів, зокрема, славнозвісного Конкурсу імені королеви Єлизавети в Брюсселі – запрошений виконати Третій фортепіанний концерт Мирослава Скорика. Символічно, що цей яскравий твір композитор написав саме під час свого перебування у США. В компанії з цими яскравими музикантами виступить один з найвідоміших віолончелістів України Олександр Пірієв, знаний як один з найкращих інтерпретаторів музики Мирослава Скорика. Другий віолончельний концерт особливий тим, що його композитор написав через 33 роки після створення першого віолончельного концерту, відобразивши в ньому свої переживання щодо трагічних подій сучасної України.

Завершальним акордом вечора стане славнозвісний «Карпатський концерт»,  який є своєрідним символом неофольклорного стилю ХХ сторіччя в історії Музики, і містить, навіть, елементи джазових гармоній. Таке поєднання музичних стилів створює оригінальну цілісність та концептуальність звучання. Програма концерту прозвучить у виконанні Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії під орудою диригента Юрія Бервецького, який так само, як і молоді таланти-солісти, внесе до репрезентації творчості Майстра нотку новаторства.