Головна Культура На Львівщині викрадені ікони XVII ст. пензля Рутковича, які коштують сотні тисяч...

На Львівщині викрадені ікони XVII ст. пензля Рутковича, які коштують сотні тисяч гривень, міліція не знайшла.

Викрадені ікони XVII ст. пензля Рутковича у 2012 році, які коштують сотні тисяч гривень, міліція не знайшла. Слідство тривало 10 місяців.

Нагадаємо, 7 січня 2012 року з церкви у с. Волиця Древлянська Буського району, що на Львівщині, вкрали 4 ікони останньої чверті XVII ст. пензля Івана Рутковича. Це пам’ятки українського іконопису національного значення, які є безцінними для української культури. Тоді з церкви із намісного ряду іконостасу зникли образи св. Миколая, Богородиці-Одигітрії, Христа Пантократора та ікона Вознесіння Господнє. Репродукції цих ікон неодноразово публікували у підручниках, тематичних виданнях, вони є дуже відомими. Вони підписні, задекларовані. Зникнення робіт помітили селяни. На місці злочину було знайдено ватні тампони з хімрозчином, яким крадії перевіряли ікони на автентичність. Цей факт свідчить про те, що крали ікони не профани і націлені були на  оригінальні пам’ятки. Вони знали, які ікони треба брати і як не помилитися з вибором. За інформацією міліції, яка приїхала на місце злочину, до храму злодії попали, зірвавши навісні замки. 

Журналіст "Буського порталу" звернувся до Головного управлінні МВС України у Львівській області щодо надання інформації про результати розслідування факту викрадення ікон XVII ст. пензля Рутковича у 2012 році.
Як проінформували кореспондента, "за вказаним фактом крадіжки ікон із храму Вознесіння Господнього, розташованого у с. Волиця Древлянська Буського району  Львівської області, 09.01.2012 СВ Буського РВ ГУМВС України у Львівській області порушено кримінальну справу №113-0193 (відповідно до КПК України в редакції 1996 року) за ознаками вчинення злочину, передбачено ч.3 с. 185 КК України.
У ході досудового розслідування кримінальної справи проведено необхідні слідчі дії та оперативно-розшукові заходи, однак встановити місце знаходження викраденого, а також осіб, які вчинили злочин, не представилось можливим, у зв'язку з чим 07.11.2012 досудове слідство у кримінальній справі №113-0193 зупинено на підставі п.3 ст. 206 КПК України (відповідно до КПК України в редакції 1960 року)".

Варто відзначити, що ситуація ускладнюється тим, що про зникнення ікон селяни повідомили правоохоронцям зранку на Різдво, а з 4 січня у церкві нікого не було, тож точна дата крадіжки невідома. Тому затримати злодіїв по гарячих слідах не вдалося.
Нагадаємо, що мистецтвознавець Лев Скоп коли дізнався про викрадення ікон висловив думку, що на вкрадені роботи було чітке замовлення — з Києва, Москви чи закордону, адже ікони є класикою української культури XVII ст. видатного українського художника Жовківської школи іконопису Івана Рутковича, який залишив по собі великий мистецький спадок і ці роботи якраз з Волиці Древлянської є одними з кращих його ікон.

Роман Матвіюк

/"Буський медіа-портал"/