Головна Спорт Чи бути у Красному футбольному міні-полю зі штучним покриттям

Чи бути у Красному футбольному міні-полю зі штучним покриттям

Школярі футбольної команди, директор школи, селищні депутати та представники виконкому і районної ради, – усі зібрались, учора, 5 жовтня, у приміщенні адмінбудівлі Красненської селищної ради на позачергову сесію, яка через відсутність кворуму, так і не відбулась. Та усе за порядком.

Про скликання позачергової сесії стало відомо із соціальних мереж, де самі депутати-ініціатори повідомили, що причина зібрання – отримання гарантійного листа від селищного голови Красного М.Чучмана щодо участі у співфінансуванні проекту «Будівництво міні-футбольного поля зі штучним покриттям у смт.Красне».

Депутат Андрій Биков у листі від 29 вересня 2017 року до селищного голови Красного написав, що з 27.09.2017 року набрала чинності постанова КМУ№714 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для будівництва футбольних полів із штучним покриттям у регіонах України» і на прийняття участі селища Красне є тільки 10 днів, відтак дане питання треба вирішити оперативно.

«З державного бюджету на цей спортивний об’єкт буде виділено 748 тис грн, Буська районна рада профінансує у сумі 374 тис грн (гарантійний лист №03/03-390  від 27.09.2017) і з бюджету селища теж потрібно виділити 374 тис грн. Хочу зазначу, що це дуже важливий у плані спортивного та соціального розвитку селища проект, який залучить активну молодь до спорту, що значно краще ніж відвідування закладів з продажем алкоголю. Наголошу, що загальна вартість проекту майже 1,5 млн грн і селище не зможе його у майбутньому реалізувати самостійно, тому дуже важливо скористатись нагодою та реалізувати такий чудовий проект», – написав у листі депутат А.Биков.

Та, як стверджують, народні обранці, селищний голова відмовився підписувати гарантійний лист, що й стало причиною скликання позачергової сесії. Однак засідання позачергової сесії так і не відбулося, а все через відсутність кворуму, оскільки прийшла лише половина депутатів. До депутатів поспішили школярі футбольної команди Красненської ЗОШ №1 із плакатом «Ми любимо футбол», які розповіли, що через каміння на футбольному полі отримують чисельні травми рук та ніг. Через відсутність кворуму засідання перейшло у формат обговорення.

Слово взяв заступник голови Буської районної ради Роман Фурда: «Я дуже радий, що сьогодні прийшли ті молоді хлопці, які є нашим наступним поколінням і які мають більшу свідомість. І у майбутньому частина із них буде керівниками, депутатами, які будуть розвивати нашу державу. Те, що сьогодні ми бачимо, я дуже розчарований, бо я є депутатом районної ради і знаю підводні камені і течії того, як насправді збирається сесія і депутати, і як можна тими процесами маніпулювати. Це я відверто кажу. Сьогодні частково це відбулось тут. Тому що, я не маю розуміння, коли приходить мільйонна інвестиція в таке селище як Красне, а депутати просто не з’являються на сесію. Це напевно – ганьба! Хоча зауважу, що напевно частина відсутніх депутатів мають поважні причини, але із 26 депутатів, кворум можна було б зібрати. Я, як мешканець Красного, не розумію, чому так халатно вони відносяться до своїх депутатських обов’язків, і для чого тоді йти у депутати, якщо немає стимулу працювати. Сьогодні стоїть питання обговорення і прийняття рішень. 

  Щодо спортивного майданчика, то відзначу, що голова районної ради підписав гарантійний лист на суму 750 тисяч гривень, без консультації із депутатами. Підписав, бо є бачення, що Красному такий майданчик потрібний, а ми готові переконувати депутатів районної ради про його потребу. У найближчих 5-10 років такого майданчику ми не зможемо отримати. Крім того інші сусідні райони мріють також отримати за 370 тисяч такий майданчик. Я би пропонував голові селищної ради зараз підписати гарантійний лист, а у 2018 році коли буде новий Бюджетний рік, сісти разом із депутатами та усе обговорити. Нині мова не йде про виділення 370 тисяч гривень, а мова йде про те, чи буде Красне приймати участь у тому проекті, чи ні».

Депутат селищної ради Роман Чіпак відзначив, що володіє інформацією про те, що якщо Красненська селищна рада не надасть гарантійного листа у цьому проекті, то такий лист готова надати Новомилятинська сільська рада, яка зацікавлена, щоб їхнє село, на відмінно від селища, мало таке футбольне міні-поле із штучним покриттям.

У відповідь на чисельні звинувачення селищний голова Красного Микола Чучман відповів:

   «Одна справа підписати 10 тисяч, а інша справа – 400 тисяч гривень. Я розмовляв по телефону і більша половина депутатів вважає, що такі видатки є необгрунтованими, тому яке я маю право підписати цей документ? Без більшості депутатів, я не маю право такий фінансовий документ підписувати. Коли кожен із Вас буде на моєму місці, будь ласка, підписуйте. Без рішення більшості – я не підпишу документа! При нинішніх потребах і проблемах, я вважаю це є необгрунтованими витратами. Якщо Ви хочете таку суму вкласти у спорт, я б дуже просив не у такий майданчик, давайте позачергово закупимо 4-5 спортивно-тренажерних майданчиків і розкидаємо по кварталах. Повірте, буде більше користі і ефекту, адже маємо хороші відгуки про такий майданчик біля «Рукавички». 

   Зрозумійте мене, Ви депутати прийшли і пішли, а я продовжую у цій будівлі  працювати тижнями. До мене багато приходять людей із своїми проблемами: «Голова, коли буде відремонтована вулиця?», «Голова, коли буде освітлення нашої вулиці?», «Голова зробіть тротуар, бо ходимо по болоті до церкви!».  Я направду вважаю, що при нинішніх проблемах, ті кошти є куди вкласти. Ви можете мене критикувати, можете про мене писати, але я не зміню свого підходу».

Палка дискусія продовжувалась більше години. Однак рішення не було прийнято. Селищний голова відмовлявся підписувати документ без спільного рішення депутатів.

«Не можу на 100 відсотків стверджувати чи це тиск, чи це не якийсь «договірняк», але відсутність сьогодні на сесії певних депутатів показує, що більшістю ними маніпулює голова, – прокоментував депутат Андрій Биков у коментарі «Буському порталу», після завершення заходу.