Головна Спорт Ще не зіграна найвища нота

Ще не зіграна найвища нота

Ідея зробити приємну несподіванку – подарувати суперсучасний лук своєму старшому другові Володимиру Хоменку зародилась в Антона Дацка давно. А цьогоріч її вдалось здійснити. Повернувшись днями із Чемпіонату світу в Будапешті із нагородами (срібло в особистій першості (фехтування на рапірі) та золото в командній (на шаблі), Антон разом із районним депутатом, головою комісії з питань культури і туризму, роботи з молоддю, фізичної культури і спорту Ігорем Іваськівим та журналістом "Волі народу" завітав у Балучин.

Для Володимира Хоменка це стало справжнім святом – про такий лук навіть і не мріяв. Тому слова вдячності висловлював не тільки Антону, але і його мамі, яка підтримала наміри свого сина. У розмові зазначив, що Антону вдалося зробити неймовірне. "Що б я не сказав, все одно в повній мірі не зможу висловити тих почуттів, які відчуваю, не підберу таких слів, щоб висловити свою вдячність, – говорив старший колега Антону. – Ти спортсмен, і сам розумієш, що це для людини, яка фанатично віддана справі".

Нагадаємо, що займатись спортом Володимир Хоменко почав у 1998 році, і того ж року здобув свою першу перемогу на змаганнях міжнародного класу – став бронзовим призером Відкритого чемпіонату Франції в командному заліку. А наступного року він – уже чемпіон України серед інваспортовців. У 2000 виграв Відкритий чемпіонат Бельгії, у 2001 – чемпіон Європи в особистій першості і срібний призер в командному заліку. Потім була дворічна перерва, згодом знову повернувся у спорт. А в грудні 2007 року через операцію був змушений залишити тренування. І хоч сам не виступав, проте завжди з цікавістю спостерігав за здобутками своїх колег.

Шість років Володимир Хоменко не тримав у руках лука. Проте, випустивши влучно з нового стріли, почув схвальні відгуки від львівських тренерів – така велика перерва не стала на заваді його спортивним навикам.

І от лук готовий, до нього під’єднані система, амортизатори для гасіння вібрації, плечі, рукоятка, приціл, плунжер, клікер, тятива. Беремо найсучасніші карбонові стріли і виходимо на подвір’я, – постріляти. Тут виготовлено і спеціальний щит з пресованого картону, – він на колесах, тож можна виїжджати на вигін і ставити на будь-якій відстані. Інваспортовець висловлює слова подяки Володимиру Вінярському і Володимиру Качинському, Марії та Антону Коротичам, Надії Синенко і її сину Захару, Василю і Лесі Майбам.

Володимир Хоменко випускає кілька стріл. Бачачи, як у нього це гарно виходить, вирішую спробувати й собі. Ого, це далеко не так легко, як здається на перший погляд. Щоб розтягнути тятиву, треба прикласти силу у 18,700 кг. Мені з першого разу це поки що не вдалося. А Володимиру Хоменку – під силу. Тож відтепер він впевнений, що завдяки сучасному луку зуміє ще себе проявити. "Я дуже хочу, щоб ця подія дала новий виток у моєму виді спорту і в майбутніх досягненнях. Моя найвища нота ще не зіграна", – впевнений колишній спортовець.

Лариса  ГАРАСИМІВ