Головна Культура Гімн Майдану — на польській сцені

Гімн Майдану — на польській сцені

Переповнена позитивними емоціями і враженнями від зустрічі з найближчими закордонними сусідами-поляками повернулась із дводенного гастрольного турне наша буська співачка Ганна Грушицька. Разом з танцювальним колективом "Збруч" та дуетом бандуристів "Елегія струн" вона виступала у Прудніку, Острові та Любіні. У концертній програмі нашої землячки звучали авторські пісні, зокрема "Колядка", "Мамина світлиця" і "Гімн Майдану", який гаряче сприймали у кожному місті.

За два дні українські співаки і танцюристи виступили із трьома концертами. Дім культури в Прудніку зустрічав їх при вході плакатом "Солідарні з Україною" та жовто-синім стягом. Не менш гаряче приймала артистів публіка в чудовому залі. Особливо сподобали поляки "Гімн Майдану". Родове коріння багатьох із них походить з Івано-Франківщини, зокрема Надвірної, тому серцем вони з Україною, переймаються її сьогоденням і майбутнім. А від слів "Маминої світлиці" – "Де б я не бувала, завжди пам'ятаю, що нам найрідніші – мама і земля"—у декого бриніли сльози. Відтак Ганна Грушицька подякувала полякам за солідарність та передала вітання від київського Євромайдану, де побувала не один раз.

Не менш тепло зустрічали артистів в Острові, де міський голова на знак подяки подарував гостям із Західної України великий торт зі свічками. Завдяки нашим творчим землякам зазвучала українська колядка в любінському костелі.

Загалом про всі гастролі схвально писала польська преса, зокрема прудницький тижневик в рубриці Вікенд". А Ганна Грушицька, повернувшись з Польщі, своїми враженнями поділилась із нами. Вона переконана, що в Європи є чому повчитись і планує нові гастрольні поїздки з тернопільчанами.

Адріана ГАЄВСЬКА