Головна Культура В Олеську порятунок монастиря 18 століття обійдеться у десятки мільйонів

В Олеську порятунок монастиря 18 століття обійдеться у десятки мільйонів

Монастир капуцинів, що розташований навпроти Олеського замку на Львівщині, збираються відремонтувати. Про це у коментарі Львівському порталу повідомив керівник благодійного фонду «Софос» Юрій Воронецький.

За його словами, благодійна організація шукатиме спонсорів, аби врятувати унікальний монастир.

«Навпроти Олеського замку є Монастир капуцинів. У ньому зберігаються фонди Львівської галереї мистецтв. Це неймовірна збірка, яку створив Борис Возницький ікон, картин, дерев’яної скульптури, розп’ять, хрестів, порцеляни, зброї тощо.  Я такого ще не бачив  жодному музеї! Дах цього монастиря дуже старий.  У самих приміщеннях дах осипається, пліснява роз’їдає штукатурку. А там на все приміщення 3-4 реставратора і 2 завідувачів фонду. Треба шукати безпосередньо споносрів, гранти», – розповів він.

Як зазначив Юрій Воронецький, проект на реставрацію монастиря є.

    «Колись у 2013 році Львівська галерея мистецтв і обласна рада замовляли проект у «Західпроектреставрації». Він підходить, але потрібно перерахувати кошторис. Ми вже цей кошторис перерахували , і це виходить зараз суттєва сума. Тільки матеріали і роботи біля 15-18 млн грн буде. Це ми плануємо робити дуже широкий рух, звертатися до держави, до Мінкульту, шукати спонсорів і меценатів», – анонсував він.