Головна Культура У Новосілках відбулися заходи по вшануванню пам’яті отця Маркіяна Шашкевича

У Новосілках відбулися заходи по вшануванню пам’яті отця Маркіяна Шашкевича

7 червня, у с.Новосілки відбулись урочисті заходи з нагоди 175-х роковин з дня смерті культурно-мистецького діяча, священика УГКЦ, зачинателя нової української літератури в Галичині Маркіяна Шашкевича.

Як повідомляє Буське радіомовлення, зранку в місцевому храмі села відбулось Богослужіння та поминальна панахида.

Надалі на сільському кладовищі, на місці першопоховання о.Маркіяна, заступник голови РДА Тетяна Сай, начальник відділу культури та туризму РДА Людмила Ціхоцька поклали корзину квітів та запалили лампадки. Квіти лягли також і до пам’ятника отцю, що знаходиться в центрі села поряд з музеєм-садибою. Їх поклали учні та педагоги місцевої школи, яка носить їм’я Маркіяна.

У цьому навчальному закладі щороку проводяться літературно-музичні заходи пам’яті Маркіяна Шашкевича, шкільні конференції, на які прибувають учні з сусідніх районів області, Львова, поціновувачі літературної та духовної спадщини Будителя Галицької землі.

Кожен бажаючий має можливість відвідати у Новосілках музей-садибу Маркіяна, яку було відкрито разом з памятником до 200-річчя з дня його народження.
Громада Львова сьогодні також вшановує отця Маркіяна Шашкевича.

Біля пам’ятника отцю представники обласної влади, академічна спільнота і громадськість взяли участь у церемонії покладання квітів до могили о. Маркіяна Шашкевича на Личаківському кладовищі.

Довідково:

Народився о. Маркіян Шашкевич 6 листопада 1811 року в селі Підлисся Золочівського повіту у сім’ї священика. У 1838 закінчив Львівську духовну семінарію, був вільним слухачем Львівського університету, та, закінчивши семінарію — парафіяльним священиком по селах Львівщини, а саме у Гумниськах, Нестаничах і Новосілках(Буський район). Під час навчання в семінарії Шашкевич спільно з Яковом Головацьким та Іваном Вагилевичем згуртував національно свідому молодь (І. Білинський, Ф. Мінчакевич, М. Козловський, А. Величковський, Г. Ількевич та ін.), яка стала на боротьбу за національно-культурне відродження на західних землях, зокрема за відродження народної мови в письменстві й церковних проповідях («Руська трійця»). 7.06.1843 – дата смерті о.Маркіяна, якого поховали у чужий гробівець на місцевому цвинтарі с.Новосілки.
1893р. – перенесення праху Шашкевича на Личаківський цвинтар у Львові.

1911р. – встановлення пам’ятного мережаного Хреста на Білій горі коло Підлисся.
1986р. – відкриття музею-садиби у с.Підлисся.
1990р. – відкриття пам’ятника Шашкевичу та музею “Русалка Дністрова” у Львові.

10.11.2011р. відкриття музею Маркіяна Шашкевича у Новосілках Буського району. НОВОСІЛКИ – остання парафія о. Маркіяна.

У Новосілках відбулися заходи по вшануванню пам’яті отця Маркіяна Шашкевича