Головна Політика Всі 73 громади Львівщини стали членами Міжнародної хартії відкритих даних: чим це...

Всі 73 громади Львівщини стали членами Міжнародної хартії відкритих даних: чим це важливо

Всі 73 громади Львівщини стали членами Міжнародної хартії відкритих даних: чим це важливо

Усі керівники громад Львівської області офіційно звернулися листом до Міжнародної хартії відкритих даних, у якому визнали шість принципів Хартії.

Йдеться про такі принципи:

  • Відкритість за замовчуванням: Всі публічні дані є відкритими, окрім випадків, обмежених законом, з обов’язковим захистом конфіденційної інформації.
  • Оперативність та чіткість: Дані мають бути актуальними та оновлюватися швидко, у деталізованій формі для забезпечення їх повноти.
  • Доступність і використання: Дані мають бути легкодоступними, безкоштовними, у машиночитаних форматах з відкритими ліцензіями.
  • Порівнюваність та інтероперабельність: Дані мають бути структуровані для легкого поєднання з іншими наборами, з уніфікованими кодами та форматами.
  • Для кращого врядування та участі громадськості: Відкриті дані підвищують прозорість та залучення громадян у прийняття рішень через електронні сервіси.
  • Для інклюзивного розвитку та інновацій: Відкриті дані стимулюють економічний розвиток та інновації, дозволяючи створювати нові продукти.

«Громади Львівщини репрезентують прагнення цілої України до відкритості. Для нас ця подія –ще один крок до побудови екосистеми прозорого регіону. Відкриті дані – це те, що притаманно демократичній державі. Кожен має право знати, на що витрачаються кошти з бюджету, які рішення приймаються на сесіях, хто бере в оренду комунальне майно. Цей перелік можна продовжувати ще довго, і він охоплюватиме практично всі сфери нашої життєдіяльності. Дякую головам територіальних громад Львівщини і відповідальним особам, вам особлива вдячність за спільний шлях, за хорошу комунікацію та зворотній зв’язок», – зауважив на своїй сторінці у фейсбуці заступник начальника Львівської ОВА Олександр Кулепін.

До слова, Львів став першим містом в Україні, яке приєдналося до Хартії, а також місто Дрогобич, що свідчить про високий рівень відповідальності, лідерство та інноваційність Львівщини, зокрема про прагнення впроваджувати європейські стандарти відкритості та підзвітності.