Головна Листи Нова ініціатива на Львівщині: незалежний моніторинг радіаційного фону

Нова ініціатива на Львівщині: незалежний моніторинг радіаційного фону

В області триває встановлення стаціонарних та широке використання мобільних інноваційних пристроїв, що вимірюють рівень радіації.

Безпека кожного з нас є пріоритетом у сучасному світі. Саме тому ми раді оголосити про важливу співпрацю з ГО «SaveDnipro» та міжнародною організацією Safecast для побудови системи громадського моніторингу радіаційного фону на території Львівської області. Завдяки цій співпраці на території Львівщини триває встановлення стаціонарних та широке використання мобільних інноваційних пристроїв, що вимірюють рівень радіації. Якщо повернутись в часі на початок повномасштабного вторгнення, то в Україні бракувало даних радіаційного моніторингу в реальному часі через викрадення обладнання, та через закриття інформації під різними приводами.

Громадськість, на відміну від державних установ, може реагувати швидко та гнучко збираючи дані та встановлюючи датчики. Тому співпраця між громадськістю та владою в сфері радіаційного моніторингу – це підсилення держави у напрямку громадської безпеки в складній ситуації. Особливо, враховуючи те, що Львівщина це регіон біля якого знаходяться Хмельницька АЕС, розташована в 190 км на схід від Львова, що має 4 енергоблоки загальною потужністю 4000 МВт, Рівненська АЕС, розташована в 130 км на північний схід від Львова, що має 4 енергоблоки загальною потужністю 4000 МВт та Південноукраїнська АЕС, розташована в 320 км на південь від Львова, яка має 3 енергоблоки загальною потужністю 3000 МВт.

Відповідно, Інформація яку ми намагаємося зібрати і висвітлювати важлива оскільки дасть нам розуміння про рівень радіаційної безпеки та дозволить оперативно реагувати на будь-які загрози. Громадський моніторинг радіаційного фону надає можливість швидко виявляти відхилення від нормальних рівнів радіації, забезпечуючи таким чином додатковий захисту для населення.

Ініціатива стала можливою завдяки ГО «SaveDnipro». Ми швидко організувалися, обговорили доцільність та можливі локації для встановлення обладнання, і разом з міжнародними партнерами, навесні цього року зустрілися у Львові для установки першої партії пристроїв Radnote від Safecast та Blues Inc.

У рамках цієї ініціативи ми спільно підписали меморандум про співпрацю між Львівською обласною військовою адміністрацією та ГО «SaveDnipro», що дозволить встановити станції заміру радіації на території усієї Львівщини та отримувати актуальні дані стосовно радіаційного фону нашого регіону. До кінця 2024 року плануємо встановити 7 таких станцій, але ми будемо працювати над тим, щоб їх ставало більше.

Перші станції були встановлені у Львові на початку травня 2024 року. Дані можна моніторити на сайті SaveEcoBot.

Переваги станцій RADNOTE:

  • Оснащені сонячною батареєю з акумулятором та резервним живленням від батареї Tadiran, що дозволяє їм працювати навіть під час перебоїв з електропостачанням.
  • Використовують бездротову передачу даних через стільниковий зв’язок, що усуває залежність від дротових інтернет-з’єднань.
  • Міцні, водонепроникні та легко встановлюються волонтерами за кілька хвилин.

Ця співпраця дозволить значно покращити прозорість та доступність даних про радіаційний фон, що є надзвичайно важливим у контексті сучасних викликів. Під час повномасштабного вторгнення ризик радіаційного інциденту суттєво підвищився. Завдяки міжнародній підтримці, як-от партнерство з SaveDnipro та Safecast, знання та технічні можливості значно зросли.

Завдяки співпраці з SaveDnipro та їх партнерами Чеським національним інститутом радіаційного захисту (SÜRO), ми також отримали 3 портативні детектори радіоактивного випромінювання з модулем GPS – Safecast bGeigie Nano, що дозволяє щодня збирати картографічні дані з усіх куточків Львівщини про стан радіації. Ця можливість стала реальною завдяки Львівському Обласному Центру Екстреної Медичної Допомоги та Медицини Катастроф. Для картографування потрібно багато пересуватись по дорогах по різних маршрутах та при цьому охопити усю область, а хто як не бригади ЕМД може це робити постійно? Окрім надважливої роботи – рятувати людей, Екстрена Медична Допомога, робить ще одну важливу для нашого суспільства справу.

«У наших планах створити інтегровану систему моніторингу, яка об’єднає дані про радіаційний фон, якість води та стан повітря на території Львівщини. Це потребує встановлення нових стаціонарних та активного використання мобільних пристроїв для вимірювання радіаційного фону. Ми також маємо намір розширити існуючу мережу станцій моніторингу повітря, збираючи дані про рівень забруднення в різних районах області. Це забезпечить доступність екологічних даних для громадськості та підвищить прозорість у питаннях екологічної безпеки.

Більше пристроїв — більше відкритих даних — краща більше інформації – краща безпека.

Дякуємо ГО «SaveDnipro» за підтримку та сприяння у забезпеченні громадської безпеки в цей складний час»,  – зазначив начальник управління з питань цифрового розвитку Львівської ОВА Максим Столярчук.