Головна Листи У Львівському онкоцентрі вперше виконали ендопротезування плечового суглоба сучасними методами

У Львівському онкоцентрі вперше виконали ендопротезування плечового суглоба сучасними методами

Реверсне ендопротезування лівого плечового суглоба здійснили фахівці Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр».

29-річна пацієнтка з Львівщини потрапила до Львівського онкоцентру з більш ніж десятилітньою історією хвороби та лікування в багатьох медичних закладах. У дівчини рідкісне захворювання – хвороба Горхема-Стоута, яке характеризується прогресивною втратою кісткової тканини. Пацієнтка скаржилася на біль та обмеженість рухів в плечовому суглобі.

«В задавнених випадках, як у пацієнтки, яка звернулась до нас уже з наявним патологічним переломом на фоні прогресування захворювання, можливе лише оперативне втручання із видаленням враженого сегмента кістки. Враховуючи локалізацію ураження, ми виконали протезування плечового суглоба. Такі операції є надскладними й потребують достатнього технічного забезпечення. Завдяки таким операціям пацієнти відновлюють функцію кінцівки. Раніше такі оперативні втручання ми проводили індивідуальними ендопротезами. В цій ситуації ми виконали ендопротезування реверсним модульним ендопротезом нового покоління», – розповів ортопед-травматолог відділення пухлин мʼяких тканин Львівського онкоцентру Олександр Щуровський.

Після обстежень, додаткової біопсії та встановлення діагнозу команда лікарів центру разом з травматологом-ортопедом Інституту травматології та ортопедії НАМН України Василем Гайовичем провела реверсне ендопротезування лівого плечового суглоба.

«Ми максимально мобілізували та зафіксували атрофовані мʼязи, котрі не працювали впродовж тривалого часу. Це також було складно технічно, адже протез ми збирали під час операції. Це вимагало значного технічного забезпечення», – пояснив Василь Гайович.

Операція тривала близько 4 годин. Лікарі зібрали ендопротез та замінили плечовий суглоб. Пацієнтка почуває себе добре, попереду – реабілітація і повернення до активного життя.

«Це великий крок вперед у розвитку ортопедичної хірургії. Центр розширює свої можливості онкоортопедичних хірургічних втручань», – зазначив в.о. генерального директора Львівського онкоцентру Олег Дуда.