Головна Освіта Всесвітня продовольча програма ООН надасть співфінансування на харчування дітей ще у 45...

Всесвітня продовольча програма ООН надасть співфінансування на харчування дітей ще у 45 школах на Львівщині

Про це директор цієї програми в Україні повідомив під час зустрічі з Максимом Козицьким.

Сьогодні, 24 вересня, очільник Львівської області Максим Козицький зустрівся з новопризначеним директором Всесвітньої продовольчої програми ООН в Україні (World Food Programme) Річардом Рейганом та командою Програми. До зустрічі також долучилися заступник начальника Львівської ОВА Олександр Кулепін, директор департаменту освіти та науки Львівської ОВА Олег Паска, заступниця директора департаменту соціального захисту населення Львівської ОВА Тетяна Крут та радниця начальника Львівської ОВА і керівниця Координаційного центру підтримки цивільного населення при ЛОВА Галина Бордун.

Максим Козицький підкреслив, що завдяки меморандуму, який у листопаді минулого року підписали WFP та Львівська ОВА, вдалося покращити якість харчування для понад 3500 учнів початкових класів у школах 14 громад Львівщини.

«За результатом меморандуму між Львівською ОВА та WFP, 41 школа області отримала від Всесвітньої продовольчої організації на харчування 3 мільйони 300 тисяч гривень. Завдяки цим грошам вдалося збільшити поживність їжі та зменшити її вартість для батьків учнів у 14 громадах на Львівщині. Це дуже важлива допомога для громад нашої області», – зазначив очільник області.

Під час сьогоднішньої зустрічі Річард Рейган розповів, що через декілька місяців World Food Programme надасть грошову допомогу ще 45 школам на Львівщині, аби у співпраці зі Львівською ОВА забезпечити якісним та збалансованим шкільним харчуванням дітей у тих громадах, які мають найбільші фінансові труднощі та де навчається найбільше дітей-ВПО. Йдеться про співфінансування харчування для 5 тисяч 600 учнів 1-4 класів.

«Для мене велика честь бути частиною цієї програми. Україна – надзвичайно красива країна з чудовими людьми, і хоча вона проходить через неймовірно важкі часи, я радий бути тут і підтримувати вас», – наголосив директор Всесвітньої продовольчої програми ООН в Україні Річард Рейган.

Також обговорювали питання фінансування допомоги вразливим категоріям населення, зокрема людям з інвалідністю, внутрішньо переміщеним особам та іншим соціально незахищеним групам.

Йшлося про повторні евакуації людей до Львівщини зі східних областей, які потерпають від активних бойових дій та обстрілів росії. Особливо гостро стоїть потреба у влаштуванні дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей-сиріт.

«Наразі кількість внутрішньо переміщених осіб на Львівщині залишається стабільною порівняно з показниками 2022 року. Проте, на жаль, спостерігається тенденція до зростання рівня бідності. Це підкреслює необхідність продовження підтримки та впровадження нових програм, спрямованих на покращення умов життя для людей, які змушені були покинути свої домівки.

Ми й надалі продовжуємо приймати евакуаційні потяги. Уже влаштували у сімейні форми 150 дітей зі Запоріжжя, позбавлених батьківського піклування. Очікуємо ще на 24 дитини. Ми всіляко сприяємо сім’ям, які готові брати на себе відповідальність за цих дітей, що відповідає концепції деінституалізації. Однак в Україні цей процес рухається повільніше, зокрема через війну, і багато дитячих закладів досі працюють. Тому нам потрібно знайти шляхи для адаптації та переміщення, щоб забезпечити краще майбутнє для всіх цих дітей», –  поділився Максим Козицький.

Директор ВПП ООН в Україні та начальник Львівської ОВА домовилися про подальшу тісну співпрацю задля підтримки населення в умовах кризи та війни.