Головна Освіта Спеціалізовані обласні ліцеї Львівщини мають стати осередками, що забезпечують найвищу якість освіти

Спеціалізовані обласні ліцеї Львівщини мають стати осередками, що забезпечують найвищу якість освіти

У департаменті освіти і науки ЛОДА відбулась нарада з питань реформування спеціалізованих обласних ліцеїв.

В нараді взяли участь керівництво департаменту та директори Ліцею імені Героїв Крут, Обласного наукового ліцею, Львівського наукового ліцею імені І.-Б. Антонича, Винниківської загальноосвітньої санаторної школи І-ІІІ ступенів, Бориславського мистецького ліцею, Підбузького мистецького ліцею імені Е. Миська, Сокальського академічного ліцею імені Тараса Шевченка, Червоноградського військового ліцею НА СВ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

«На Львівщині вже завершено підготовку плану реформи старшої школи. На розгляд Львівської обласної ради подано доповнений проєкт мережі профільних ліцеїв, до якого тепер додано ліцеї Львова.

Відтак, ми поставили перед собою завдання  посилити наші спеціалізовані обласні ліцеї, які мають стати у системі реформованої старшої школи тими освітніми осередками, які будуть забезпечувати найвищу якість освіти за своїми напрямками. Понад те, обласні ліцеї мають буди доступні для дітей з будь-якого куточка області, особливо це важливо, якщо у громади не буде представлено того чи іншого профілю», – зазначає у коментарі директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска.⠀⠀

За його словами, буде змінена система управління обласними спеціалізованими ліцеями, вони будуть виділені в окремий напрямок.⠀⠀

«Ми обговорили стратегію розвитку обласних ліцеїв. Наше бачення таке – кожен такий заклад повинен мати міцну та сучасну матеріально-технічну базу. Скажімо, якщо це науковий ліцей, та кабінети хімії чи біології, у ньому мають бути найкращі. Обласні ліцеї мають стати місцем, де будуть проводитись тематичні конкурси, фестивалі, квести, літні табори і навіть курси перекваліфікації вчителів. Ми домовились, що почнемо з того, що кожен ліцей запланує загальнообласні заходи за своїми напрямками», – додав Олег Паска.⠀

Водночас начальниця відділу освіти дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Ірина Сислюк наголошує: «Це у нас була перша зустріч у такому форматі. Тому ставили перед собою і таку мету, щоб керівники обласних ліцеїв налагодили спілкування між собою. Чому це важливо? Скажімо, Військовий ліцей імені Героїв Крут як навчальний заклад уже функціонує приблизно років 30, у них за плечима чималий досвід педагогічно-освітньої діяльності. Те саме можу сказати і про Обласний науковий ліцей, що у Дрогобичі. Чому б їм не поділитись своїми практиками і напрацюваннями з такими нашими закладами, як Львівський науковий ліцей імені Б.-І. Антонича, що у Львові, чи з Бориславським мистецьким ліцеєм, котрий у Бориславі, які нині проходять етап становлення». ⠀

Також Ірина Сислюк додає: «Ми ухвалили спільне рішення започаткувати творчі презентації кожного закладу, провівши їх безпосередньо в ліцеях. Щоб можна було на власні очі побачити, як створювалась навчальна база, як організовано освітній процес, які впроваджено проєкти, як поставлена позашкільна робота і так далі.

Окрім того, хочемо на базі наших обласних ліцеїв проводити загальнообласні заходи за тематичними напрямками. Скажімо, організовуємо військо-патріотичний фестиваль, то на базі котрогось із військових ліцеїв. Принагідно ми запропонували нашим ліцеям подати до 1 листопада пропозиції таких заходів, не виключено, що вони можуть бути подані до програми розвитку Львівщини на 2025 рік».  ⠀

Також під час зустрічі були обговорені поточні робочі питання. Заплановано, що на наступній нараді керівники ліцеїв презентують свої стратегічні завдання та плани на наступний рік.

Ольга Заяць, директор КЗ ЛОР «Обласний науковий ліцей»:

«На сьогодні у нас п`ять  профілів: гуманітарний, інформаційні технології, природничий, економічний та правничий. Освіта  спрямована на продовження навчання у вищих навчальних закладах.Чотири паралелі, 250 дітей з цілої області. Головний виклик, який стоїть перед нами, – це нове приміщення, яке нам обіцяно.

Якщо ж говорити про створення наукового чи академічного ліцею, то найперша  умова – це кадри, набір на конкурсній основі, не можна школу просто перейменувати у ліцей і вважати, що він буде успішний. Коли ж говорити про науковий ліцей, то вчитель ще й повинен сам займатись науково-пошуковою роботою».

Орест Іваськів, директор КЗ ЛОР «Львівський науковий ліцей 1 імені Б.-І. Антонича»:

«Виклики, які стоять перед нашим ліцеєм, то це, найперше, налагодження співпраця з вишами,  друге – створення моделі поєднання школи і наукової роботи. Матеріально-технічна база за основними профілями у нас забезпечена: сучасні лабораторії з хімії, фізики, біології, STEM-освіти у нас уже є. Щодо кадрового потенціалу, то за 5 років підібрав таких вчителів, що читають лекції на курсах для своїх колег зі всієї України. До того ж у нас до викладання залученні викладачі львівських вишів, які керують науковими дослідженнями учнів.

Коли ж вести мову загалом про реформу старшої школи, то маємо поки що стандарт, але не маємо моделі. На мою думку, потрібно зменшити кількість предметів, посилити  профільні дисципліни… Ліцеї будуть мати 10-ті, 11-ті, і 12-ті класи. Нині ми добились, що дитина після 10-го зможе змінити профіль. Дискусії тривають весь час».

Валерій Вовк, директор КЗ ЛОР «Підбузький мистецький ліцей імені Е. Миська»: «Головний виклик, який нині постає перед мистецькими школами, полягає у тому,  що Міністерство освіти досі не створило навчальні програми для мистецьких закладів. Отож, ми працюємо за авторськими програмами, але вони не мають грифа Міністерства освіти і науки. Матеріально-технічна база у нас добра та найголовніше, що у нас дуже сильний педагогічний колектив, в ліцеї працює два члени Національної спілки художників України».      ⠀

Довідково:⠀⠀

Реформа профільної середньої освіти є складовою комплексного оновлення загальної середньої освіти за концепцією «Нова українська школа». Зокрема, з 2027 року передбачено запровадження в Україні трирічної профільної середньої освіти (10-12 класи) за двома спрямуваннями:

  • академічним: поглиблене вивчення предметів (курсів) і підготовка до здобуття вищої освіти;
  • професійним: орієнтація на ринок праці; акцент на порівняно швидке здобуття професії.

Львівщина є лідером в Україні щодо впровадження освітянської реформи.

Так, ще у серпні 2022 року начальник Львівської ОВА Максим Козицький своїм наказом затвердив прогнозовану мережу, яка складається зі 100 закладів. На сьогодні 15 з них вже функціонують як ліцеї.