Головна Культура Щоб вберегти палац в Бадені від вандалів, організували мистецьку виставку

Щоб вберегти палац в Бадені від вандалів, організували мистецьку виставку

Культурологічне товариство "Бужани", якому більше чверть століття, першу річницю своєї нової діяльності  виставкової  ознаменувало у День незалежності вже 7 експозицією, яку за традицією провело у палаці Бадені.

"Бужани" таким чином вкотре волають до влади і громадськості, аби хоч якимось чином зберегти цю історичну споруду, яку вандали розграбовують, не зважаючи на це, що будівля передана Міністерству внутрішніх справ. Популяризуючи роботу членів товариства, виставляючи на широкий загал свої знахідки, ці небайдужі до рідної історії люди не дозволяють усім нам забути, чиїх батьків ми діти. Серед відвідувачів виставки не лише місцеві, а й є багато приїжджих, як і цього разу, коли експонувались раритетні знахідки та матеріали сторічної давнини періоду І світової війни. Це лише вкотре доводить, що наш Буськ помалу вливається таки у туристичні маршрути, в т.ч. і завдяки соціальним мережам. Зокрема, у День незалежності в Буську побували гості з Києва та Житомира, які були приємно вражені побаченим, записавши у Книзі відгуків: "Дуже дякуємо вам за те, що дали нам можливість доторкнутись власними руками до нашої, української історії".

А подивитись було на що. Особливо дітлахів цікавила зброя. До речі, мілітарна тематика нині досить популярна  у країні війна. Отож усі хотіли хоч потримати в руках макет ручного кулемета МГ42. "Про його бойову міць свідчить той факт, що 5 таких кулеметів з боку німецьких військ стримували відомий наступ союзників під час відкриття другого фронту,  розповідає голова товариства Зеновій Павлик.  Для нас, зрозуміло, дуже важливим було показати історію січового стрілецтва. Експонована унікальна колекція тогочасних нагород (і австрійських, і українських), однострій стрілецЬкий, зброя тих часів, зокрема, Муляжі гранат, кінна упряж тощо".

Другий зал повністю присвячено документальним свідченням участі бужан у легіоні УСС  тут їх фотографії, в т.ч. і родинні (детальніше про це у "ВН"за 14 серпня). Привертають увагу чудові світлини про перебування (двічі) у цей період у Буську та Красному цісаря Карла І  це вже підтверджений історичний факт.

Микола Іванців