Головна Культура Французький віолончеліст Готьє Капюсон виступив з концертом на підтримку України у Львівській...

Французький віолончеліст Готьє Капюсон виступив з концертом на підтримку України у Львівській філармонії

Щоб засвідчити свою підтримку Україні, французький віолончеліст зі світовим ім’ям Готьє Капюсон сьогодні виступив з концертом у Львівській національній філармонії ім. Мирослава Скорика.

Перед заходом усі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв війни в Україні.

Опісля привітав гостя та подякував за підтримку начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

«Дуже важко бачити філармонію із застеленими глядацькими кріслами та коробками із гуманітарною допомогою, дуже важко бачити Україну розбомбленою, важко говорити про Бучу, Ірпінь, Маріуполь…Та я вважаю, що європейці мають бачити наші серця, здатність боронити ті цінності, про які так багато говорили, мужність нашого народу. І після цього, якщо хтось заявить, що ми не є частиною європейської спільноти, той немає права називатись людиною. Ми дякуємо і Франції і усім країнам, які надають нам допомогу, країнам, які стали на сторону добра у війні зі злом. Як сказав нещодавно на зустрічі французький політичний журналіст, філософ та письменник Бернар-Анрі Леві – українці є найкращими європейцями» і серце Європи б’ється в Києві. І це справді так»,-  зазначив Максим Козицький.

Також начальник Львівської ОВА вкотре звернувся до всього цивілізованого світу з проханням підтримати Україну.

«Ми не просимо прийти сюди і воювати, ми просимо дати нам можливість боронити рідну землю і перемогти, ми просимо зброю, яку кожен з нас готовий взяти в руки і дати відсіч ворогу. Зброю, яка дасть можливість вийти на наші кордони, захищати жінок і дітей та допоможе перемогти. Заклики закрити небо, чи дати танки – це не просто заклики, це життєво необхідні речі. Заклики перестати купувати нафту, газ, вугілля в росії  – це не про можливість запалити газ у Дрездені, Берліні чи Парижі, це для нас елемент виживання. Не приймайте пів мір, не робіть пів кроків, будьте щирими у своїй допомозі. Робіть все, щоб злочинний режим впав. Для вас – це комфорт життя, а для нас це щодня десятки загиблих людей. Спільно ми переможемо ворога швидше»,- наголосив Максим Козицький.

Разом з віолончелістом на сцені Концертного залу Людкевича виступив французький піаніст Франк Брале, якого з Готьє Капюсоном вже впродовж багатьох років об’єднують численні творчі проєкти, виступи та записи на найвідоміших музичних лейблах.

З іменитим французьким дуетом також виступили українські музиканти –  Микола Гав’юк (скрипка) та Устим Жук (альт).

У їх виконанні лунала музика Шуберта, Шумана, Мендельсона, Елґара та інших композиторів ХІХ-ХХ століть. Також у програмі прозвучала «Мелодія» Мирослава Скорика.

Довідково

Готьє Капюсон є одним з найуславленіших віолончелістів XXI-го століття. Виступає по всьому світу з найвідомішими виконавцями та диригентами планети. У Парижі він керує класом мистецтва гри на віолончелі, який створив у 2014 році при Фундації Луї Віттона. Лауреат численних премій, Готьє Капюсон вирізняється насиченою експресією гри та глибоким звучанням свого неперевершеного інструмента 1701 року майстра Маттео Гофріллера, який має назву «Амбасадор».

Готьє Капюсон народився у Шамберрі та почав грати на віолончелі у 5-річному віці. Він закінчив Паризьку консерваторію (клас Філіпа Мюллера та Анні Коше-Закін), потім навчався у Відні в Генріха Шиффа. Виступає у супроводі найвідоміших світових оркестрів під орудою найвидатніших диригентів, як-от: Ліонель Бренг’є, Густаво Дюдамель, Шарль Дютуа, Крістоф Ешенбах, Андре Орозко-Естрада, Андрів Нелсонс та Янік Незе-Сеген. Серед композиторів, з якими він співпрацює: Лера Ауербах, Кароль Беффа, Естебан Бензекрі, Нікола Кампогранде, Ойганг Чен, Брис Десснер, Жером Дюкро, Анрі Дютільйо та інші.

Постійно поповнюючи свій репертуар новими творами для віолончелі, Готьє Капюсон виконує кожного сезону широку гаму як відомих творів, так і нових композицій. Серед його проєктів – співпраця з такими майстрами як Лера Ауербах, Рішар Дубіньйон, Денні Ельфман та Тьєррі Ескейх.

Упродовж 2020/21 музичного сезону Готьє Капюсон виступає з Чеською філармонією та Семеном Бичковим, Мюнхенською філармонією, Чиказьким симфонічним оркестром та Осмо Венске, Оркестром WDR та Крістіаном Мічелару, Філадельфійським оркестром та Стефаном Деневом, Паризьким оркестром та Якубом Грушею тощо. Готьє Капюсон також бере участь у європейському турне з Філармонією Ла Скала під орудою Рікардо Чайлі.

Як виконавець камерної музики він гастролює з Юя Вангом та Андреасом Оттенсамером, Рено Капюсоном та Франком Брале, Жеромом Дюкро та Хаген-квартетом. Серед інших партнерів майстра – Ніколас Ангелік, Марта Аргеріх, Даніель Баренбойм, Ліза Батішвілі, Жан-Ів Тібоде, Квартет Артеміда та Квартет Ебен.

У січні 2022 року Готьє Капюсон заснував власну Фундацію, щоб допомогти молодим талановитим музикантам  розпочати власний творчий шлях у професії: fondationgautiercapucon.com

Французький віолончеліст Готьє Капюсон виступив з концертом на підтримку України у Львівській філармонії Французький віолончеліст Готьє Капюсон виступив з концертом на підтримку України у Львівській філармонії Французький віолончеліст Готьє Капюсон виступив з концертом на підтримку України у Львівській філармонії Французький віолончеліст Готьє Капюсон виступив з концертом на підтримку України у Львівській філармонії Французький віолончеліст Готьє Капюсон виступив з концертом на підтримку України у Львівській філармонії Французький віолончеліст Готьє Капюсон виступив з концертом на підтримку України у Львівській філармонії Французький віолончеліст Готьє Капюсон виступив з концертом на підтримку України у Львівській філармонії