Головна Культура Яворівська забавка та яворівський пиріг можуть отримати статус нематеріальної культурної спадщини

Яворівська забавка та яворівський пиріг можуть отримати статус нематеріальної культурної спадщини

Львівська ОДА ініціює присвоєння статусу нематеріальної культурної спадщини яворівській забавці та яворівському пирогу.

Це дасть змогу не тільки зберегти унікальні техніки та рецепти, а й залучити кошти для підтримки виробників, навчання нових майстрів, проведення тематичних фестивалів, створення та діяльності музеїв та культурних центрів, переконаний заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

Перша зустріч експертного середовища, яка дасть старт процесу присвоєння статусу, відбудеться вже цієї п’ятниці, 3 липня, у Домажирі на Яворівщині. Початок о 12 годині.

“Яворівщині є що показати світові, є чим похвалитися. Ми мусимо вміти це зберегти, розвинути і продати, заманивши до нас українського та іноземного туриста. Я хочу, щоб яворівська забавка помандрувала Європою, щоб про наш яворівський пиріг говорили, як про особливу місцеву страву, щоб це було зазначено як географічно зазначену рецептуру традиційних страв Львівщини. Присвоєння статусу культурної спадщини – це вже конкретний крок до цієї цілі. Яворівщина має закріпити за собою свої культурні скарби, а відтак легше буде залучати кошти, щоб стартували тут справді круті культурні проєкти, творити сучасні мультифункціональні музеї, фестивалі. А це – розвиток культури, туризму, створення нових робочих місць”, – повідомляє Юрій Холод.

До участі у першій експертній розмові про нематеріальну культурну спадщину Яворівщини запрошені також директорка департаменту культури, національностей та релігій Ірина Гаврилюк, начальниця управління туризму та курортів Наталія Табака, голова експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини Ілля Фетисов (онлайн), начальниця відділу культури молоді та спорту Яворівської РДА Наталя Лялюк, директорка Новояворівського краєзнавчого музею Леся Більська, директорка Асоціації “Єврорегіон Карпати-Україна” Галина Литвин, туроператори Ганна Сидоренко, Володимир Качмар та Ігор Губіліт, співзасновник Клубу Галицької Кухні та історик Ігор Лильо.

“І яворівська забавка, і яворівський пиріг, я переконана, відповідають усім критеріям, щоб стати конкурентоспроможним туристичним магнітом, який ми можемо запропонувати як українським так і іноземним гостям. Звісно, щодо туризму, то ми говоримо не тільки про забавку і пиріг. На Яворівщині ми маємо і можливість оздоровлення та рекреації, поступово відновлює свою роботу бальнеологічний курорт Немирів, тут є Яворівський національний парк і заповідник Розточчя, велоінфраструктура, архітектурні пам’ятки і мальовнича природа. Це все в комплексі дуже важливо, щоб витримати конкуренцію. І ми працюємо над тим, щоб туристам ставало ще комфортніше”, – розповідає думками Наталія Табака.

За словами директорки департаменту культури Ірини Гаврилюк, алгоритм подачі документів для внесення елемента у реєстр нематеріальної культурної спадщини містить кілька кроків. Мають бути створені регіональні комісії, які виявляють, моніторять, ідентифікують та документують елементи культурної спадщини. Далі треба заповнити облікову карту, створити місцеві Переліки та внести елементи до електронних баз даних на регіональному рівні. Потім на ці ж елементи культурної спадщини потрібно заповнити облікову карту на національному рівні та лобіювати його зарахування до Національного реєстру України. Але на цьому Львівщина не збирається зупинятися.

“Обов’язково будемо просувати яворівську забавку та пиріг до списків культурної спадщини ЮНЕСКО. Для цього будемо звертатися від ЛОДА до Міністерства закордонних справ. Адже засідання комітету ЮНЕСКО має бути вже цього року, а далі – у 2022-у”, – наголошує заступник голови облдержадміністрації Юрій Холод.

Потрапити до списку нематеріальної культурної спадщини України яворівська забавка та яворівський пиріг можуть ще до кінця року.

За словами Наталії Табаки, відповідне засідання комісії Міністерства культури України має відбутися в жовтні 2020-го.

Місце події: вул. Ведмежий Край, 1, Жорниська (Ведмежий притулок, с. Домажир).
Час: 12.00, 3 липня.