Головна Культура Львівський історичний музей презентує виставково-едукаційний проєкт «ПершоДРУК»

Львівський історичний музей презентує виставково-едукаційний проєкт «ПершоДРУК»

Комунальний заклад Львівської обласної ради Львівський історичний музей запрошує у четвер, 18 травня, на відкриття виставково-едукаційного проєкту «ПершоДРУК» (до 450-ліття початку книгодрукування в Україні).

На сьогодні науковці продовжують вести дискусії щодо того коли, хто і як почав друкувати перші книги в Україні. Достеменно відомо, що першою друкованою книгою в Україні, яка дійшла до наших днів, був «Апостол», віддрукований Іваном Федоровичем у Львові у період між 25 лютого 1573 року і 15 лютого 1574 року. Саме появу цієї книги прийнято вважати початком книгодрукування в Україні.

Серед розмаїття зібрання Львівського історичного музею є чимало пам’яток, пов’язаних із темою друкарства. Серед них колекції стародруків, графіки, друкованих архівних документів, а також різноманітні зразки типографського обладнання.

На виставці буде репрезентовано близько 100 експонатів.

Відвідувачі зможуть ознайомитись з найстарішими центрами книгодрукування України XVI—XVII століть не лише з великих міст (Києва, Львова, Острогу), але і з малих осередків «друкованого слова» (Крилос, Стрятин, Рохманів та інших).

Інша частина частина проекту присвячена технічним особливостями друкарської справи, окремими аспектами її розвитку, супутніми ремеслами та художніми техніками. Зокрема, представлені друкарські каси, кліше, виконані в різних техніках (літографські камені, дереворити, мідерити, офорти, цинкографії), друкарський прес та офортний верстат тощо.

Початок – о 12 год,  пл. Ринок, 6, виставкова зала, І поверх
Автори виставки: Петро Слободян, Ростислав Островський