Головна Культура Львівський історичний музей запрошує на святкування 130-річчя

Львівський історичний музей запрошує на святкування 130-річчя

Завтра, 12 жовтня, Львівський історичний музей запрошує на урочистості з нагоди 130-річчя заснування.

Як повідомив директор комунального закладу Роман Чмелик, святкування розпочнуться з урочистої академії, яка відбудеться о 12.00 годині.

О 14.00 відкриється виставка “Автограф Музею”.

О 15.00 відбудеться дружнє спілкування в Італійському подвір’ї кам’яниці Корнякта.

Львівський історичний музей – один з найстаріших і найбагатших музеїв України. Заснований у 1893 році як Історичний музей міста Львова. У 1940 році Історичний музей міста Львова та Національний музей імені короля Яна ІІI, який заснували 1908 р., об’єднали в одну установу – Львівський історичний музей. До його фондів увійшли також окремі колекції розформованих львівських музеїв, зокрема, Музею імені князів Любомирських, Музею Наукового Товариства імені Шевченка, Музею Ставропігійського інституту.

Збірки музею налічують понад 370 тис. музейних предметів. Окремі пам’ятки є раритетами світового значення – рукописні і стародруковані книги ХІІ-ХVІІ ст., найдавніші графічні види Львова ХVІІ-ХVІІІ ст., зброя, меблі, фотосвітлини, печатки, філателія, бони, старовинні ордени багатьох країн Європи і Азії та ін.

Щорічно музей відвідують 400 тис. гостей, для яких музейники організовують понад 100 заходів: виставок, презентацій, просвітницьких заходів тощо. Пам’ятки та колекції Львівського історичного музею експонувались на виставках у Нью-Йорку, Лондоні, Відні, Парижі, Празі, Варшаві та інших містах Європи.