Головна Культура Презентації видань, мистецькі виставки та кобзарські пісні: що відвідати у Львові цього...

Презентації видань, мистецькі виставки та кобзарські пісні: що відвідати у Львові цього тижня

Цього тижня у Львові відбудуться презентації кількох цікавих подій.

У вівторок, 13 лютого о 17:00 у Львівському палаці мистецтв (вул. М. Коперника, 17) відбудеться презентація науково-популярного видання «Дрогобицька солеварня».

Автор видання – зберігач фондів ДІКЗ Нагуєвичі, аспірант кафедри всесвітньої історії та спеціальних історичних дисциплін ДДПУ ім. І. Франка Назарій Юрчишин.

Подію організували у співпраці Українського Фотографічного Товариства (УФОТО), Львівського Фотомузею, Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» та Львівського палацу мистецтв.

Видання присвячене історії соляного промислу міста Дрогобича. Читач може в короткій і водночас концентрованій формі дізнатися про промислову перлину України, найстаріше постійно діюче підприємство нашої країни, де сіль досі продовжують добувати за автентичною технологією XIV ст.

14 лютого о 13.00 запрошують на відкриття виставки «Пам’ять Майдану» у Львівському музеї Михайла Грушевського. На експозиції представлять матеріали фондової колекції музею – світлини учасника подій Романа Метельського та мистецькі роботи художника Богдана Збризького. Виставка присвячена подіям Революції гідності, що відбулися у листопаді 2013 – лютому 2014 року.

Під час відкриття виставки автори робіт поділяться своїми спогадами.

Подію організували у співпраці Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові та Українського фотографічного товариства.

У Львівському палаці мистецтв 14 лютого о 17:00 відбудеться перша в Україні презентація книги Павла Романюка «Революція Гідності: Чорна меса. Внутрішні і зовнішні загрози 10 літ тому і сьогодні».

Класик журналістських розслідувань львів’янин Павло Романюк за майже десять років зібрав значну інформацію і ділиться у книзі невідомими свідченнями про долі і число Героїв Майдану, оприлюднює вражаючі факти і подробиці подій, викриває таємні злочини і закулісних персонажів.

Книга вийшла напередодні 10-літнього ювілею Революції Гідності одразу двома тиражами. Подію організували у співпраці УФОТО, Львівського Фотомузею, Видавничого дому журналу «Пам’ятки України», Міжнародного інституту українознавчих студій та Львівського палацу мистецтв.

«Кобзарська Традиція»: 18 лютого о 17:00 в Театральному Центрі «Слово і голос» (вул. Городоцька, 38) звучатимуть давні українські псальми, канти та думи.

В минулому представниками кобзарсько-лірницької традиції були мандрівні незрячі співці та музиканти – кобзарі, лірники та бандуристи. Сьогодні відродженням та її збереженням займаються сучасні музиканти, зокрема, Ярослав Крисько – кобзар та бандурист, дослідник старовинної української музики та кобзарсько-лірницької традиції, учасник гурту «Хорея Козацька», а також учасники Львівського Кобзарського Цеху.

У «Палаці Лозинського» відкрили виставку «Крим: у діалозі століть»До 10 березня встигаєте відвідати її, аби пізнати Крим у діалозі минулого і сьогодення, єдності культур і традицій. Багатство кольорів, фактур, звуків та ароматів сприяє зануренню в атмосферу півострова.

Це спільний проєкт Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького, Меджлісу кримськотатарського народу та Громадської організації «Кримський інститут стратегічних досліджень» з нагоди 10-ї річниці окупації Криму й другої річниці героїчного опору Українського народу повномасштабній агресії росії.