Головна Культура На Львівщині організували онлайн-виставку «1030-річчя Хрещення Київської Русі»

На Львівщині організували онлайн-виставку «1030-річчя Хрещення Київської Русі»

З метою відзначення 1030-річчя Хрещення Київської Русі підготовлено онлайн-варіант тематичної виставки документів, що зберігаються в Державному архіві Львівської області. Основу виставки складають Шематизм трьох греко-католицьких єпархій: Станіславівська, Львівської та Перемишльської.

Варто зазначити, що у вступних статтях до Шематизм подаються короткі відомості про історію створення єпархій та списки єпископів. Також Шематизм містять дані про духовних осіб, списки всіх парафій, кількість віруючих і церковних громад, стан церковного майна.

В результаті офіційного хрещення країни в 988р. князем Володимиром було завершено тисячолітній процес християнізації києворуських земель і християнство стало державною релігією Київської Русі. Київське християнство було відкритим як для християнського Сходу, так і для християнського Заходу. У той же час в Київській Русі з самого початку введення християнства створювалася самочинна церква, яка прагнула занять власне місце в християнському світі. Володимирове хрещення формувало особливий варіант християнства з неповторними, самобутніми рисами своєї дохристиянської культури і слов’янської ментальності.

Окрема сторінка виставки присвячена висвітленню святкування 1000-річчя Хрещення Київської Русі, яке відзначалося в 1988 р. Цей документ дозволяє простежити етапи підготовки до дійства, а також дає можливість аналізу діяльності як з боку правлячих кіл, так і церкви.

Виставка підкреслює всю важливість хрещення давньої Кіївськоїдержаві і показує вплив його на розвиток не тільки минулих поколінь, а й сучасності.