Головна Культура З кожним роком на Львівщині зменшується кількість діючих народних домів

З кожним роком на Львівщині зменшується кількість діючих народних домів

Функціонування таких будинків в області давно визнано критичним. Не один рік вже зачинений на замок і сільський клуб у Полоничах. Його подальшою долею цікавилася "Воля народу".

За зруйновану і розбиту вщент будівлю Народного дому с. Полоничі болить серце у багатьох сельчан. Молодь гуртується в центрі села або коло річки, бо більше їй подітись нікуди. Старші на дискотеку їдуть у інші населені пункти, а школярі про своє дозвілля навчились дбати само­тужки.

Чому зачинений клуб, ми запитали у керівника відділу культури та туризму РДА Людмили Ціхоцької.

– Народний дім у Поло­ничах ми комісійно виз­нали аварійним та зачи­нили ще 3 роки тому. Там напів­зруй­новане перек­риття і впала стеля. Будівля стала небезпеч­ною для людей, які у ній могли перебувати. І досі він під замком, бо ремон­тувати його ніхто не береться.

Натомість сільський голо­ва Тарас Дума пояснив, що лише дві стіни будівлі муро­вані з цегли, а інші 2 – з глини. Тож є підстави вва­жати, що нового перек­риття слабкі стіни просто не витримають. "Аніж ремон­тувати старе, краще буду­вати новий народний дім у кращому для цього місці. Хочеться, аби клуб був частиною куль­турного комп­лексу поруч із шко­лою та церквою. Для цього у сіль­ській раді готові виділити необхідну ділянку", – запев­нив Т. Дума.

Як нам розповів зас­тупник голови Буської районної ради Богдан Гринишин, подана заявка на участь с.Полоничі в Проекті будівництва на­род­них домів. Тож є спо­дівання, що клуб у селі побудують за державні кош­ти, бо в місцевому бюджеті непередбачені такі ви­датки.

Ірина КОРЧИНСЬКА