Головна Культура Сім пам’яток Львівщини після реставрації оцифрували для 3D турів

Сім пам’яток Львівщини після реставрації оцифрували для 3D турів

Управління туризму та курортів Львівської ОВА в межах виконання програми 2022 року розробило віртуальні екскурсії. Їх презентація для представників туристичної галузі відбулась у Жовківському замку.

Захід наживо транслювали «Твоє місто» та «discover.ua».

«Однією зі стратегічних цілей нашого управління є присутність туристичних продуктів Львівщини у цифровому просторі. Тепер – це одна з найважливіших платформ для промоції, зокрема і історико-архітектурної спадщини. Завдяки 3D турам можна детально ознайомитися та захопитися нашими пам’ятками, щоб спланувати майбутні подорожі. Переконаний, після війни туристичні потоки в Україні відновляться і Львівщина стане туристичним магнітом для багатьох мандрівників», – зазначив під час презентації заступник начальника управління туризму та курортів Львівської ОВА Тарас Лозинський.

Об‘єкти для віртуальних мандрівок управління туризму та курортів обирало спільно з департаментом архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА. До переліку потрапили історико-архітектурні пам’ятки області, де проводились реставраційні роботи.

Серед них:

– храм Св. Йосипа у Підгірцях, який 270 років тому збудували у стилі італійського бароко на замовлення Вацлава Живуського. Це один з власників Підгорецького замку.

– дерев‘яна церква Св. Юра у Дрогобичі, зведена без жодного цвяха, яку виміняли для міста у прикарпатському селі за міхи дрогобицької солі.

– 56-метрова дзвіниця монастиря у Підкамені, в яку під час Другої світової війни влучив артилерійський снаряд.

– дерев’яна церква Стрітення Господнього 1757 року у Черепині, що демонструє галицьку школу народної архітектури.

– музей-садиба Маркіяна Шашкевича у Підлиссі та пам’ятний хрест галицькому Будителю на Білій горі.

– церква Св. Параскеви у Буську, де за переказами, хрестили президента ЗУНР Євгена Петрушевича.

А також музей-заповідник «Жовківський замок» – об’єкт, для якого розробити 3D тур було найважче, через велику площу.

Роботи з оцифрування здійснювала компанія «Скайрон», яка більше шести років виконує сканування пам’яток в Україні та за кордоном.

«В межах цього проєкту ми виконували 3D тури, які складаються з панорамних фотографій. Їх перегляд можна здійснювати за запрограмованим маршрутом, натиснувши кнопку play, або ж самостійно керувати туром і таким чином детально все розглядати», – пояснив співзасновник компанії «Скайрон» Андрій Гривняк.

Переглянути 3D мандрівки можна за лінками: ЖовкваМузей ШашкевичаПідкамінь,ПідгірціЦерква в Черепиніцерква Юри в Дрогобичі, Буськ.

Довідково

Історія віртуальних турів почалася з Великобританії. Перший 3D тур розробив у 1994 році інженер Колін Джонсон. Він створив тривимірну реконструкцію музею-замку Дадлі з можливістю «проходити» приміщеннями, які оформлені в стилі 1550 року.