Головна Культура «Слов’янськ. Початок війни» – у Львові відбулась презентація книги-хроніки перших трьох місяців...

«Слов’янськ. Початок війни» – у Львові відбулась презентація книги-хроніки перших трьох місяців військової агресії Росії на сході Україні

Автор твору – директор Департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко, подав у своїй книзі документальне дослідження та описав найважливіші епізоди битви за місто Слов’янськ Донецької області навесні 2014 року, яка стала початком гібридної збройної агресії Росії на сході України.

Презентація відбулась сьогодні, 18 вересня, у Парку Культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького у Львові. Участь у заході взяли автор книги – Артем Шевченко, директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький, начальник Головного управління Національної поліції у Львівській області полковник поліції Василь Віконський, а також Надія Кульчицька, удова генерал-майора Національної гвардії України, Героя України (посмертно) Сергія Кульчицького, родичі івано-франківських міліціонерів-спецпризначенців, які загинули 29 травня 2014 року у збитому над Слов’янськом вертольоті, та товариші загиблих.

«Ми повинні були зробити це. Видати книгу для вшанування пам’яті Героїв, котрі загинули, захищаючи українську землю, для справжньої історії, для тих, хто в  майбутньому буде шукати інформацію про те, що зараз відбувається. Ми повинні зробити документи нашого часу про ті події. Це знакова книга, а її автор з перших днів був на сході, був учасником подій у якості телевізійного репортера, бачив на власні очі і пережив ці події», – розпочав презентацію Олександр Красовицький.

У творі використані архівні світлини та інтерв’ю з тогочасними ключовими військово-політичними керівниками України, а також спогади Героїв, котрі брали безпосередню участь в описаних подіях.
«Видавець прийшов до мене з цією ініціативою. Каже: «Ти там був – напиши, розкажи, що бачив, що чув». З цього все почалось, а далі близько двох років я спілкувався з учасниками подій, з їх родичами, з військовим і політичним керівництвом країни. І написав – як все починалось, як наші бійці збирались з духом, з силами, як розгорталась операція і як тяжко було скоординувати це все. У книзі є і труднощі початкового періоду, і героїчні моменти, коли минув мандраж і бійці вже почали воювати, є епізоди про бійцівську удачу, розповіді солдат, гвардійців та правоохоронців – учасників подій», – розповів автор книги Артем Шевченко.

Окремо у книзі описані події 29 травня 2014 року, коли в районі гори Карачун під  Слов’янськом бойовики збили вертоліт Мі-8 Національної гвардії України. Тоді загинули 12 бійців, включаючи екіпаж гелікоптера та генерал-майор Сергій Кульчицький, якого усі згадують як справжнього патріота, військового-професіонала, «батька солдатам», хороброго та мужнього офіцера.

«Для мене цей спомин – більший ніж життя. Я вдячна людям, які пам’ятають про генерала Кульчицького, про бійців, які летіли з ним у тому вертольоті, а також про тих, хто захищає незалежність України. Дуже добре, що є люди, які пишуть про наших Героїв і я вдячна їм за цю пам’ять», – розповіла про свої емоції від книги пані Надія Кульчицька.

«Слов’янськ. Початок війни» - у Львові відбулась презентація книги-хроніки перших трьох місяців військової агресії Росії на сході Україні

«Захищати рідну землю – обов’язок кожного чоловіка, особливо якщо він обрав професію військового чи правоохоронця. Тоді загинули генерал Кульчицький і мої бойові побратими – сміливі, мужні та віддані правоохоронці. Без сумніву, їх загибель не була марною – вони до кінця були вірними Присязі і поклали свої життя заради багатьох людей, з якими навіть не були знайомі. Але пройдуть роки і наші діти будуть знати про подвиги своїх батьків – для цього, на мою думку, і потрібна ця книга», – поділився враженнями очільник поліції Львівщини Василь Віконський.
Назва кожного розділу книги символічно починається зі слова «перший», оскільки все, що відбувалося навесні 2014 року було вперше – “Перша кров”, “Перша зрада”, “Перша страта”, “Перший бій” та “Перша перемога”.
«Я вважаю, що книги про ці події треба писати. Це все було вперше і це – перемога. Слов’янськ – це довга, нелегка та вистраждана, але беззаперечна перемога. Після нього були звільнені Краматорськ, Дружківка, Артемівськ, Костянтинівка, але Слов’янськ був першим, з нього все почалось», – зазначив автор.

Вічна шана Героям, полеглим у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України! Пам’ять про них завжди житиме у наших серцях!