Головна Культура Тернопільський драматичний театр представив у Львові виставу-містерію про Патріярха Йосифа Сліпого –...

Тернопільський драматичний театр представив у Львові виставу-містерію про Патріярха Йосифа Сліпого – «Голгофа»

6 грудня, в Національному драматичному театрі імені Марії Заньковецької відбувся показ вистави «Голгофа». Містерію непокори до 130-ї річниці Йосифа Сліпого представив Тернопільський драматичний театр ім. Тараса Шевченка. Сюжет вистави побудований за творами українських авторів Олега Германа, Левка Різника, Миколи Руденка.

Постановка передає історію життя Йосифа Сліпого крізь призму діяльності Української Церкви після Другої світової війни. Дійові особи: Патріярх Йосиф, його односельчани, каторжани з якими відбував заслання у радянських таборах, тюремники, працівники таборів. Виконавець ролі патріарха Йосифа – заслужений артист України Олександр Папуша. Режисер постановник – Народний артист України Олег Мосійчук.

Голова Львівської обласної ради Ірина Гримак та голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко побували на виставі та привітали акторів.

Ірина Гримак подякувала тернопільському творчому колективу за любов до свого краю, популяризацію нашої історії та зміцнення духу українців через мистецтво. Вона зазначила, що культурний продукт, створений тернопільським театром, мають побачити якомога більше людей, адже вона пропагує важливі людські цінності.

«Дуже символічно, що в День Збройних Сил України ми говоримо не лише про армію, а й про віру. Адже ЗСУ – найсильніше військо у світі та кожен українець сьогодні  працює задля наближення перемоги. Слава усім нашим Героям», – наголосила Ірина Гримак та вручила Грамоту Львівської обласної ради головному режисерові-постановнику вистави – Олегові Мосійчуку.

Михайло Головко розповів, що вистава «Голгофа» отримала овації на сценах багатьох театрів українських міст.  «Голгофа» зараз надзвичайно актуальна, вона наповнює силою. Українці – нація, яка виховувалася на поколіннях Героїв, тому ми не можемо програти у теперрішній боротьбі, ЗСУ вже перемогли. Бо в лавах ЗСУ внуки і правнуки попередніх поколінь українських Героїв. Це тяглість поколінь і  вона нерозривна, у цьому наша сила, висока моральність української нації. Ми боремося за український простір, українську душу», – акцентував голова Тернопільської обласної ради.