Головна Культура «Тут був мій дім» – у Львові вперше покажуть першу виставку з...

«Тут був мій дім» – у Львові вперше покажуть першу виставку з найбільшої колекції панорамних фото війни проєкту «360war.in.ua»

Відкриття відбудеться у вівторок, 19 березня у Пороховій вежі. Вхід вільний.

Колись наповнені життям, а тепер пусті вулиці, зруйновані міста, знищені квартири, покинуті села — команда імерсивного виставкового проєкту «Тут був мій дім» демонструє наслідки російського вторгнення в Україну в форматі VR та панорамної фотографії «на 360 градусів».

Виставка, яка відкриється у Львові, вперше в Україні представить панорамну фотографію, як поєднання формату віртуальної реальності та класичної фотографії.  Вже зараз на сайті 360war.in.ua можна подивитись найбільшу в країні колекцію такого формату фотографій — більше 1620 світлин з майже 250 локацій у 39 населених пунктах Київщини, Харківщини, Миколаївщини, Херсонщини та інших регіонів. Серед них — унікальні панорамні зображення зовні й всередині найбільшого в світі літака АН-225 «Мрія».

Виставка «Тут був мій дім» у львівському Центрі архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова ВЕЖА» триватиме з 19 березня до 17 квітня.

До початку повномасштабного російського вторгнення фотограф Дмитро Малишев знімав Україну для сервісів Google Street View та «Virtual Ukraine». В березні 2024 року, коли хвилі російського наступу діставали до Києва, Дмитра запросив до проєкту його автор та керівник Тарас Волянюк, який зрозумів, що треба фіксувати жахіття, котрі приніс з собою ворог.

Тарас взяв на себе за керування проєктом і його представлення й оформлення. Дмитро почав створювати фотоконтент. Під час звільнення Київщини вони працювали у Гостомелі, Ірпені, Бучі, Бородянці. Потім були Чернігівщина, Харківщина, Херсонщина, Миколаївщина, Донеччина. Зафіксовані наслідки ракетних обстрілів в Умані та Львові.

Ізюм_вул. Харківська_фото Дмитра Малишева

«Зранку їду на зйомки, ввечері повертаюся додому. Мене переслідував запах горілого, розлитого мастила і пального. Перед очима — згорілі авто та будинки, особисті речі, іграшки, коляски. Мені 46 років, я й до того постійно співпрацював зі Збройними Силами, допомагав зі зйомками військовому телебаченню України. Я думав, що я морально готовий побачити справжню війну, але приїжджаючи додому я не роздягаючись сидів в коридорі, мене нудило від побаченого», — пригадує Дмитро Малишев.

Київ. вул. Чорнобильська_фото Дмитра Малишева

Проєкт «360war.in.ua», на основі якого сформована виставка «Тут був мій дім», — це перший та найбільший в Україні проєкт цифрової фіксації наслідків російської агресії у форматі панорамної фотографії та віртуальної реальності. Тарас та Дмитро планують ще створення панорамних відео.

«Це — не блокбастер, не екшн, не репортаж з місця подій. Це фотографії, які треба розглядати через нескінченність деталей. Тому так важливий текстовий супровід фото, який зробила наша головна редакторка Ірина Клачек — він має бути беземоційний, фактологічний, а це дуже складно зробити, коли бачиш ці фото», — каже Тарас Волянюк.

Тарас Волянюк_автор та керівник 360war-in-ua

Панорамна фотографія принципово відрізняється від репортажної чи документальної, попереджають організатори. Формат передбачає, що автор не може ані підсилити щось, ані приховати.

Первинною ідеєю команди було використовувати панорами в дипломатії, показувати їх іноземцям, впливати на допомогу Україні. Зараз вони хочуть показати це й українцям, в тому числі за кордоном, адже саме так виглядає їхня Батьківщина.

Вперше продемонструвати проєкт наочно вирішили у «Пороховій ВЕЖІ». Директорка центру та кураторка виставки Ангеліна Єфименко, говорить, що демонстрація фотографій, які створені у форматі «360» — унікальний виклик. Тому експозиція буде організована дуже незвично.

Ангеліна Єфименко_кураторка виставки

Біля світлин – QR-коди, за якими можна побачити цифрову панораму на сайті, та можливість роздивитися фото у VR-окулярах. Окрім цього, на глядачів чекають три дуже різних поверхи експозиції, на кожному з яких буде окремий етап:

  1. Перший нагадує загальну хронологію вторгнення, його глобальні наслідки — втрату домівок, еміграцію, вплив на світ.
  2. Другий розповідає про руйнацію життя — важливих для кожної людини місць: улюблені парки, дитячі садочки, школи, будинки культури, суспільні простори.
  3. Третій розповідає, мабуть, найемоційнішу історію — втраченого будинку, квартири, житла. Панорами, зроблені з середини знищених осель, занурюють глядача в цей трагічний для вже мільйонів українців досвід.

«Імерсивність проєкту полягає в тому, що з кожним елементом виставки ви можете взаємодіяти, навіть із фотосвітлинами, які є фрагментами панорам. Це у всіх сенсах шлях для глядача. Ми заздалегідь кажемо, що це може бути емоційно складно. Але це наша мета — викликати емоцію, дозволити прожити і збагнути, те, що відбувається понад 740 днів в Україні», — попереджає кураторка виставки Ангеліна Єфименко.

Відкриття виставки відбудеться 19 березня. Початок о 17:00, вхід вільний. Експонуватимуть роботи до 17 квітня у Пороховій вежі з вівторка по неділю (12:00 – 20:00). 

В день відкриття вхід безкоштовний, в інші дні — за внесок від 200 грн на подальший розвиток проєкту.

Контакти для ЗМІ: 

Тетяна Ландесман, +380 063 22 22 583, https://t.me/Taniland

Денис Куклін, +380 95 306 56 03, https://t.me/dkuklean