Головна Культура У Львові стартував ювілейний 30-й Lviv BookForum

У Львові стартував ювілейний 30-й Lviv BookForum

З 5 по 8 жовтня у Львові триває 30-й ювілейний міжнародний літературний фестиваль BookForum, який повертається до роботи у довоєнному форматі.

“Минулого року ми були більш закриті. Цьогоріч ми знову повертаємося до ярмарку. Це буде близько 50 видавництв. Ми повертаємося до більшої програми заходів і знову окуповуємо місця по Львову, – зазначила під час офіційного відкриття програмна директорка BookForum Софія Челяк. – Цьогоріч автори й видавці найбільше говоритимуть про історію, культуру та класику. Ми будемо говорити, як війна впливає на нас і як ми впливаємо на війну”.

В рамках 30-го Ювілейного форуму заплановано проведення понад 150 заходів: зустрічей, презентації, обговорень, круглих столів, літературних читань.

Головною локацією буде Порохова вежа, де відбуватиметься також книжковий ярмарок за участі 50 найбільших видавництв. Також події форуму відбуватимуться у двох обласних комунальних бібліотеках: для юнацтва ім. Романа Іваничука, що на площі Ринок, 9 та обласній дитячій, що на вулиці Винниченка, 1. А ще заходи форуму прийматимуть: Радіо Гараж, Музей етнографії і художнього промислу, America House, Артцентр “Дзиґа” та Книгарня Є на проспекті Свободи.

“Важливо, що Львів і Львівщина підтримує проведення форуму уже 30 років. З року і в рік це підтримка авторів, книговидавців, підтримка людей, які дотичні до організації. Це значна підтримка, тим більше в умовах війни, – зазначив на відкритті BookForum в.о. керуючого справами Львівської обласної ради Ярослав Гасяк. – Сьогодні ми особливо раді, що у рамках форуму відбудуться важливі обговорення про сучасну Україну, тут будуть говорити правду про життя в умовах війни з іноземними письменниками, перекладачами, кореспондентами, розповідатимуть про воєнні злочини, які, на жаль, чиняться на території України. Дякую усім дотичним до правди. Велика честь організаторам і всім, хто був дотичний до форуму усі попередні 30 років”.

Щороку Lviv BookForum обирає фокусну тему, навколо якої розгортається дискусійне життя фестивалю. Цього року це – «Перепис майбутнього».

Письменники, інтелектуали та культурні діячі говоритимуть про прийдешнє, у якому Україна є сильним незалежним суб’єктом політичного світу, а кожна українка/українець відчуває свій вплив на власне й стороннє життя. Серед гостей – Енн Епплбом (США), Бен Окрі (Нігерія), Ева Томпсон (США), Арт Шпігельман (США), Георгі Господинов (Болгарія), Джонатан Франзен (США), Панкадж Мишра (Індія), Озрен Кебо (Боснія), Славенка Дракуліч (Хорватія), Марія Ресса (Філіппіни), Люк Гардінґ (Велика Британія), Каталіна Ґомес (Колумбія), Девід Тоскана (Мексика), Девід Ріфф (США), Ед Вулліамі (Велика Британія), Бернар-Анрі Леві (Франція), Андрій Курков, Катерина Калитко, Віталій Портников, Олександра Матвійчук, Олександр Михед, Павло Вишебаба, Андрій Любка, Ярина Чорногуз, Ірина Цілик, Вахтанг Кебуладзе та інші.

Почесним гостем церемонії відкриття форуму стала українська поетка, цьогорічна лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко.

“Своїм поколінням я називаю тих людей, для яких пам`ятними є Революція Гідності й початок останньої російсько-української війни. Я ще детально пам’ятаю той березневий день 2011 року, коли мала перші сутички з “Беркутом” під час “України без Кучми”. Мій перший досвід прямої демократії. Аж ось ми вже говоримо про підсумки 10-річчя, що минуло від початку Революції Гідності. Десятиріччя війни, вогню і крові. Ми дуже виросли за цей час як спільнота. Але й увійшли у фазу, коли все, що досі знали про себе, буде переглянуто, підважено, і описано наново. Це пора розламу. Фрагментується наш самоопис, не вміщуючи всього великого і нестерпного пережиття. Фрагментується те, що ми звикли називати спільнотою. Саме тому сьогодні є критичною потреба говорити між собою щиро й усвідомлено» –– зазначила Катерина Калитко.

З відкриттям форуму також привітали його учасників директор української місії USAID Джеймс Хоуп, міжнародна директорка HAY Festival Крістіна Фуентес ля Рош, міський голова Андрій Садовий.

Основна програма 30-го Lviv BookForum налічує понад 30 подій. Відбудуться дискусійні панелі, дитяча програма, традиційна Ніч поезії і музики, програма видавців, розмови, присвячені вшануванню пам’яті і творчості загиблих від війни українських письменників Вікторії Амеліної та Володимира Вакуленка.

Повна програма Форуму на сайті HTTPS://BOOKFORUM.UA/EVENTS.