Головна Культура У Національному музеї у Львові відкрили особливу виставку – «Заповідаю любов. Марія...

У Національному музеї у Львові відкрили особливу виставку – «Заповідаю любов. Марія Приймаченко»

На виставці представили понад 80 творів мисткині, вишиванку, дитячі книжки, проілюстровані творами Марії Примаченко, відео- й аудіоматеріали за участі художниці.

Сьогодні, 13 серпня, у  Національному музеї у Львові імені  Андрея Шептицького представили особливу виставку «Заповідаю любов. Марія Приймаченко».

«Ця виставка – унікальна можливість для кожного з нас зануритися у світ геніальної художниці, чия творчість стала справжнім символом українського народного мистецтва.

Окрім легендарної вишиваної сорочки, яку Марія Примаченко створила власноруч, на виставці представили понад 80 творів, включно з п’ятьма її роботами з фондів Національного музею у Львові, а також рідкісними творами з приватної колекції родини Понамарчуків. Родзинкою є ілюстрації до дитячих книг, авторства мисткині, та мультимедійна зала з відео- й аудіоматеріалами, які надав Укркіноархів.

Запрошую всіх відвідати виставку і відчути ту неймовірну енергію, яку передає кожна робота цієї видатної художниці. Писати можна багато, але найкраще – побачити на власні очі», – зазначив очільник Львівської області Максим Козицький.

Експозиція об’єднує чотири тематичні розділи.

Розпочинається виставка в залі «Життя-буття», який присвятили змалюванню життєвого середовища художниці, праці, побуту, святкових подій в українському селі, а також її коханню. Окрім робіт, тут вперше можна побачити сорочку художниці. За словами праонуки Анастасії Примаченко, Марія Примаченко була майстринею на всі руки та модницею.

Другий розділ торкається тематики війни та Чорнобильської трагедії, які сьогодні особливо суголосні нашому болю. Тут представили роботи «Воіна страшна – звір усе глитає і забирає» та «Чорнобельська беда людьям наробил навсігда гора». Зокрема, у цьому залі можна переглянути документальні фільми за участю мисткині.

У третьому залі виставки «Поліському саду» можна насолодитися справжнім квітковим розмаїттям. Тут живуть дивовижні птахи, особливу красу яких побачимо в експонованих творах і «почуємо» їхні такі знайомі голоси. І, звісно ж, «Бестіарія» Марії Примаченко, у якій зібрали малюнки з зображеннями як фантастичних, так і «знайомих» художниці поліських звірів.

Завершальний розділ виставки «Студії Марії» задумали передусім як майданчик для творчих практик. Музей запрошує юних і дорослих відвідувачів, які, надихнувшись роботами мисткині, мають бажання спробувати себе в ролі художників.

Особливою родзинкою експозиції є дитячі книжки, проілюстровані творами Марії Примаченко. Це добре відомі всім з дитинства приповідки, віршики, казки, представлені у яскравому талановитому художньому оформленні. Поряд є оригінальні проєкти ілюстрацій авторки до планованого, проте нереалізованого видання.

На окрему увагу заслуговують яскраві, колоритні, самобутні підписи-приказки самої Марії Примаченко. Це своєрідний авторський шифр, який автори проєкту вирішили максимально зберегти у первинному вигляді й донести до відвідувачів його звучання.

До відкриття виставки долучилась праонука художниці, співзасновниця та директорка Благодійного фонду «Творча спадщина родини Марії Примаченко» Анастасія Примаченко.

«Марія Примаченко нам справді заповіла любов у своїх творах. Вона завжди казала: «Цінуй своє, цінуй свою Україну. Ще буде така любов, ще так розквітне Україна. Світ такої любові ще не бачив». І зараз ця страшна жахлива війна розкрила нашу любов до країни», – розповіла Анастасія Примаченко.

Виставку експонуватимуть до 24 вересня.

Вартість квитка – 120 гривень, для студентів – 60, для дітей – 50 гривень.

Відвідати виставку можна за адресою: м. Львів, проспект Свободи, 20. Музей працює з 10:00 до 18:00 (каса до 17:30).