Головна Культура У Буському районі вшанують подвиг учасників ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС

У Буському районі вшанують подвиг учасників ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС

Цьогоріч виповнюється тридцять років з часу найжахливішої техногенної катастрофи, яка трапилася на території нашої держави у 1986 році, – аварії на Чорнобильській АЕС.

8 квітня в райдержадміністрації під головуванням очільника району Петра Мороза за участю заст.голови райради Романа Фурди відбулося засідання організаційного комітету, під час якого було погоджено комплекс заходів у районі з метою належного вшанування подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, забезпечення соціального захисту постраждалих, посилення уваги суспільства до проблем чорнобильців.
Насамперед, Петро Мороз ознайомив присутніх з Указом Президента України №702/2015 «Про заходи у зв’язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи», наголосив, що 2016 рік оголошено в Україні Роком людей, які ціною свого життя, втрати здоров’я врятували країну та громадян від ще більших масштабів радіоактивного забруднення.
Керівник акцентував увагу на необхідності повнооб’ємного соціального забезпечення постраждалих, як це передбачено законодавством, бути більш уважними до проблем чорнобильців, зокрема в наданні їм медичних послуг.
Як повідомив керівник управління соціального захисту населення РДА Василь Стецик, в Буському районі на обліку перебуває 101 особа, що постраждала внаслідок аварії: 11 осіб І категорії, 46 осіб ІІ категорії, 31 особа ІІІ категорії та 13 дітей. Зазначені громадяни отримують санаторно-курортне лікування, їм виплачуються компенсації на харчування, тощо. 
З районного бюджету виділено 30 тис.грн для виплати у 2016 році одноразової адресної допомоги: учасникам І категорії – 500 грн.; учасникам ІІ категорії – 300 грн. Виплати зазначених допомог будуть проведені до 26 квітня.
Про заходи до 30-річчя аварії на ЧАЕС, які проводитимуться у навчальних закладах, розповів керівник відділу освіти РДА Богдан Глуховецький, а про заплановані акції у закладах культури – керівник відділу культури та туризму РДА Людмила Ціхоцька. 
Усі проведені заходи будуть висвітлені у місцевих ЗМІ.
Районних захід за участю керівників органів влади та постраждалих під час аварії на ЧАЕС, ліквідаторів заплановано провести у вівторок, 26 квітня, в сесійній залі Буської районної ради. Початок об 11.00 годині.