Головна Культура У Буському районі почастішали випадки сказу тварин

У Буському районі почастішали випадки сказу тварин

За поточний  2015 рік до Буської ЦРЛ з приводу укусів та нанесення травм тваринами звернулися 33 осіб, з них –  9 дітей. 

  В с. Лісок Буського району, на подвір’я господаря забігла лисиця, яка поводила себе нетипово, як для даного звіра. Для свого захисту господар випустив власного пса, між тваринами зав’язалась бійка. Господар підручними засобами змушений був знищити звіра. Труп лисиці скерували на дослідження до Львівської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини. У тварини виявили вірус сказу (09.07.15р.). На щастя ніхто не постраждав.
  За період 2015 року Львівською регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини підтверджено 3 випадки сказу серед тварин: 2 лисиць (с.Гумнисько, с.Лісок), 1 собака (с.Циків).  Зареєстровано 1 контактну особу, якій призначено антирабічне лікування. 
   Сказ — особливо небезпечне, гостре, заразне, надзвичайно важке і невиліковне захворювання, яке неминуче закінчується смертю. Хворіють на нього люди і всі теплокровні тварини. Особливо небезпечні лисиці та безпритульні тварини, які не щеплені проти сказу.
   Інкубаційний період сказу триває досить довго – у середньому 1–3 місяці (хоча може тривати й до року), і перші ознаки хвороби виникають пізно, коли у мозку вже відбулися руйнівні процеси (набряк, крововилив, деградація нервових клітин), що робить лікування проблематичним.
   Тому звертатися за медичною допомогою потрібно відразу після контакту (укусу чи ослинення) з підозрілою твариною, бо при проявах клінічних ознак врятувати хворого, як правило, не вдається.
Щоб запобігти захворюванню на сказ та смерті від цієї особливо небезпечної хвороби, необхідно:
– уникати контактів з безпритульними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпеку таких контактів;
–  своєчасно робити щеплення проти сказу домашнім тваринам.
– якщо покусала або ослинила підозріла тварина, потрібно промити рану теплою кип’яченою водою з милом, накласти асептичну пов`язку і  негайно  звернутись до лікаря. Тільки  щеплення захистять від захворювання на сказ!  
Буське районне лабораторне 
відділення  ДСЕС України