Головна Культура У Буському районі не захотіли виділити землю бійцям АТО

У Буському районі не захотіли виділити землю бійцям АТО

Про це під час четвертої сесії Буської районної ради  VІІ-го скликання, з трибуни сесійного залу повідомила депутатам голова громадської організації «Буська районна асоціація учасників антитерористичної операції» Марія Матвіїв. Вона зачитала текст звернення громадської організації, передаємо його дослівно: 

Шановні депутати, сільські, селищні голови та присутні !
 
   Звертаюся до Вас від імені громадської організації    «Буська районна асоціація учасників АТО» та тих хто і сьогодні, ціною власного життя та здоров’я, захищає наш із Вами спокій, спокій наших рідних, близьких, наші українські землі.
    Ще зовсім недавно ми, не шкодуючи себе в запеклих боях, боролися за кожен клаптик нашої з Вами землі. Однак, повернувшись додому, і це прикро констатувати, тут ми також змушені боротися за землю – ті клаптики, які нам гарантувала держава.
    За збігом обставин не кожен з нас зміг отримати достойну земельну ділянку в межах населеного пункту, в якому проживає. Тому нами було ініційоване створення робочої групи, яка б могла знайти вирішення даного питання та збалансувати надання земельних ділянок для ветеранів АТО як під забудову так і під ведення особистого господарства.

Для ефективного вирішення проблеми на комісії з (врегулювання виділення земельних ділянок для учасників бойових дій) було запропоновано знайти достойну земельну ділянку в межах Буського району, яка б була наближеною до інфраструктури, громадського транспорту, а також підпадала під державну програму індивідуального житлового будівництва на селі, яка передбачає безвідсотковий кредит на будівництво житла ветеранам АТО.
Спільно з головним архітектором району Миколою Владикою, виконуючим обов’язки начальника відділу Держгеокадастру у Буському районі Любомиром Троцем, представниками районної асоціації учасників АТО, така ділянка орієнтовною площею 20 га була знайдена на території  Куткірської сільської ради – біля села Острів, на межі з селищем Красне.
    Однак, на звернення учасників АТО у Куткірську сільську раду про надання на цій землі ділянок під забудову, ми отримали відмову. Одним з аргументів для відмови було те, що на цю ділянку (усі 20 га) є виготовлена документація для відведення ділянки під фермерське господарство. Однак, це виявилося брехнею, так як жодної затвердженої документації по ділянці на даний момент немає.
    Другим аргументом для відмови стало те, що земля на даній ділянці є занадто хорошою, щоб віддати її під потреби людей, які нещодавно ціною власного життя та здоров’я захищали ті ж Українські землі.
     Крім того, численні звернення представників асоціації учасників АТО про запрошення їх на сесію Куткірської сільської ради або проведення громадського обговорення даного питання, сільським головою були проігноровані.

Вражає цинічна зневага до людей, що, не вагаючись, взяли зброю в руки і пішли захищати державу. Адже, їх ніби зустрічали зі Сходу як героїв, однак, коли постало питання віддати їм те, що обіцяли їм і що вони своїм здоров’ям вибороли – меркантильні інтереси обмеженого кола осіб взяли верх над елементарною справедливістю та вдячністю.
    На прикладі ситуації, що склалася у Куткорі, напрошується питання – кому служать депутати та посадовці сільської ради, які, даючи присягу «вірно служити громаді та народові України, охороняти права і свободи громадян», холоднокровно з цинізмом віддають порівняно невеликий шматок землі корпораціям, що і так вже володіють сотнями чи, навіть, тисячами гектарів, демонстративно відмовляючи в отриманні маленького клаптика під забудову тим громадянам, що, власним здоров’ям та кров’ю сповна виконали свій обов’язок перед державою.
    Тішить лише те, що, на щастя, такі випадки у районі є поодинокими.
   Підсумовуючи сказане, від імені Асоціації висловлюю подяку тим головам місцевих рад, їх депутатському корпусу, які надають підтримку та допомогу нашим побратимам та прощу одуматися тих, хто вирішив, що власні інтереси можна ставити вище інтересів тих людей, дякуючи самопожертві яких ми зараз живемо під мирним небом.
   Р.S/ Таке зухвале ставлення до бійців АТО обурило народних обранців. Сам сільський голова Куткора, не був присутній на сесії райради.