Головна Культура В обласній раді ініціюють підготовку програми з охорони, збереження і популяризації української...

В обласній раді ініціюють підготовку програми з охорони, збереження і популяризації української історико-культурної спадщини за кордоном

На Львівщині напрацюють план заходів до програми щодо охорони, збереження і популяризації української історико-культурної спадщини за кордоном у межах обласної  програми «Охорона, збереження і популяризація історико-культурної спадщини у Львівській області на 2021 – 2025 роки»

Йдеться про дослідження, інвентаризацію та облік об’єктів української культурної спадщини на території Підкарпатського воєводства (Польща).

З відповідною ініціативою виступили депутати комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму обласної ради.

Як розповіла заступник голови комісії Соломія Риботицька, зараз формується склад робочої групи, до якої увійдуть фахівці з польської та української сторони, зокрема етнографи, мистецтвознавці, архітектори, експерти.

«Наша історико-культурна спадщина за кордоном, зокрема на території колишньої України, тепер Польщі, залишається поза нашою увагою. Там знаходиться чимало сакральних пам’яток, які потребують відновлення. Це стародавні церкви, цвинтарі та інші пам’ятки», – наголосила вона.

За словами Соломії Риботицької, на цей рік у цій стрічці кошти не передбачені, однак стоїть завдання напрацювати план заходів на наступний рік і під них закласти відповідний фінансовий ресурс. «Йдеться не лише про відновлення нашої сакральної спадщини за кордоном, ми також говоримо про налагодження комунікації та зв’язків між українцями  Польщі та Львівщини, проведення спільних семінарів та заходів, круглих столів, конференцій, обмін досвідом.

«Зі сторони українців Польщі є велике бажання допомогти реставрувати та відновлювати культурну спадщину, ми можемо залучати європейські кошти на такі потреби, але нам вкрай необхідно мати своїх лобістів на місцях і підтримку влади Львівщини, яка б хотіла відстоювати  інтереси української історії та культури за кордоном.

Люди, які увійдуть в робочу групу,  на рівні польських інституцій зможуть нам допомогти з дозвільними документами, формуванням переліку об’єктів, залученні грантових коштів», – зазначила Соломія Риботицька.