Головна Культура За сприяння Львівської ОДА Красненська громада працює над стратегією розвитку

За сприяння Львівської ОДА Красненська громада працює над стратегією розвитку

Сім громад Львівщини минулого тижня розпочали практичний етап напрацювання стратегій. Зокрема, сьогодні  розширене засідання робочої групи з формування стратегії розвитку територіальної громади за участю місцевого бізнесу та громадськості відбулося у смт Красне.

«Ми маємо напрацювати таку стратегію розвитку, щоб через 7 років якісно покращити життя людей, які об’єдналися в єдину Красненську територіальну громаду», – зазначив голова громади Роман Фурда. – Маємо задати собі питання куди ми рухаємося, яку громаду хочемо побачити через 7-10 років і  що для цього кожному з нас потрібно зробити. І лише коли ми об’єднаємо свої зусилля і сплануємо крок за кроком свої дії, тоді зможемо досягнути стратегічних цілей щодо розвитку економіки та покращення якості життя в громаді.

Як зазначив заступник директора департаменту економічної політики Львівської ОДА Вадим Табакера Красненька громада має вдале логістичне розташування, що і потрібно врахувати при формуванні стратегії.

«Красненська громада у державній та обласній стратегіях належить до типу територій, які мають унікальні можливості в перспективі бути точками економічного зростання. У громади є одне з найбільш вигідних логістичних положень в області. А чи стане Красне – логістичним центром Західної України з розвинутою промисловістю залежить від того, чи зможемо ми сьогодні мудро розпорядитися наявними у нас можливостями», – зазначив він.

Під час засідання робочої групи обговорили можливості розвитку малого та середнього бізнесу, використання можливостей державної програми кредитування бізнесу 5-7-9, яка на Львівщині успішно реалізовується та розширюється. Так, відтепер підприємці області, які створюють нові робочі місця, зможуть отримати відшкодування за кредитом до 0%.

В частині підвищення промислового потенціалу громади обговорили плани зі створення одного з найбільш перспективних з огляду на наявні комунікації та мережі індустріального парку.

«На заваді цьому може стояти відсутність на відповідній території централізованої системи водопостачання та водовідведення і відповідно очисних споруд, – зазначила заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Оксана Війтик. – Станом на сьогодні для вирішення цього питання слід готувати якісні проєкти, зокрема орієнтовані на міжнародно-технічну допомогу».

Підвищення якості надання первинної медичної допомоги – це той пріоритет, який, на думку директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ореста Чемериса, громада має зафіксувати у стратегії розвитку.

Водночас розумну спеціалізацію для розвитку Красненської лікарні запропонували учасники засідання. Зокрема, йдеться про можливість організації тут паліативного відділення. Натомість послуги вторинного рівня охорони здоров‘я найкраще для мешканців громади може надавати Бузька опорна лікарня, що розташована у безпосередній близькості від смт Красне.

Своєю чергою начальник управління транспорту та зв‘язку Степан Рудницький запропонував територіальній громаді попрацювати над тим, щоб на її території з’явилися підприємці, які займаються пасажирськими перевезеннями.

Про ефективне використання земель сільськогосподарського призначення та можливість відкриття нових агропереробних підприємств розповіла директор департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман. Зокрема, громада у перспективі отримає найбільшого в Україні кооперативного переробника молочної продукції. Для повноцінного розвитку потенціалу сільського господарства у громаді слід стимулювати створення кооперативів та сімейних ферм.

Щодо можливостей реалізації перспективних проектів міжнародної технічної допомоги в громаді розповіла заступник директора департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва Лілія Лисих. Про організацію подальшої роботи над стратегією громади присутніх поінформував експерт зі стратегічного планування програми U-Lead з Європою Зеновій Сірик.

Наступною громадою, де відбудеться стратегічна сесія з визначення пріоритетів розвитку є Белзька міська територіальна громада.

За сприяння Львівської ОДА Красненська громада працює над стратегією розвитку