Головна Спорт Майже 2900 команд Львівщини зареєструвалися на «Шкільні ліги пліч-о-пліч»

Майже 2900 команд Львівщини зареєструвалися на «Шкільні ліги пліч-о-пліч»

Найпопулярнішим видом спорту, на який реєструвалися учасники, став волейбол, далі – баскетбол та футзал.

Менше, ніж місяць тому анонсували старт всеукраїнського проєкту «Шкільні ліги пліч-о-пліч», презентували топових амбасадорів та запрошували до участі. А вже сьогодні підбивають підсумки реєстраційного етапу.

«Шкільні ліги пліч-о-пліч» – це наймасштабніші спортивні змагання серед школярів, які проводять спільно Міністерство молоді та спорту, Міністерство освіти і науки за ініціативи Офісу президента України.

Розпорядженням начальника Львівської ОДА від 19 січня 2024 року №62/0/5-24ВА  «Про  реалізацію проєкту «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» у Львівській області» координатором проєкту визначили управління молоді та спорту в партнерстві з департаментом освіти та науки та за підтримки департаменту комунікацій та внутрішньої політики.

Амбасадорами проєкту в області є кандидатки до складу національної збірної команди України на Олімпійські ігри 2024 року в Парижі (Франція):

Оксана Лівач – Заслужений майстер спорту України з вільної боротьби, учасниця Олімпійських Ігор (2022), срібна призерка Європейських Ігор, володарка Кубку Світу, бронзова призерка чемпіонату світу, переможниця та призерка чемпіонатів Європи;

Христина Погранична – Майстер спорту України, фіналістка Олімпійських ігор в Токіо-2020, срібна призерка III-х літніх Юнацьких Олімпійських ігор у Буенос-Айресі (2018, Аргентина), чемпіонка в багатоборстві 34 чемпіонату Європи серед юніорів (2018, Гвадалахара, Іспанія), абсолютна чемпіонка XVII Всесвітньої літньої Гімназіади, 2018  (м.Марракеш, Королівство Марокко), чемпіонка України серед юніорів з художньої гімнастики 2017 та 2018 років, віце-чемпіонка України 2019 та 2021 років.

Юлія Ткач – Заслужений майстер спорту України з вільної боротьби, учасниця Олімпійських Ігор (2008, 2012, 2016), чемпіонка та призерка Європейських Ігор, володарка Кубку світу, багаторазова чемпіонка та призерка чемпіонатів світу та Європи.

Валерія Терета – Майстер спорту міжнародного класу з веслування на байдарках та каное, чемпіонка Європейських ігор, бронзова призерка чемпіонату Європи, володарка ліцензії на участь в Літніх Олімпійських Іграх у Парижі – 2024. Кавалер ордена Княгині Ольги ІІІ ступеня.

Цьогорічні «Шкільні ліги пліч-о-пліч» відбуваються під гаслом «РАЗОМ ПЕРЕМОЖЕМО»!

Нагадаємо, що команди-учасники спершу змагатимуться на шкільному етапі «Шкільних ліг», а далі – на територіальному, районному, обласному та всеукраїнському.

Серед всіх областей України Львівська лідирує за кількістю зареєстрованих команд – 2875.

Найбільше команд-учасників подали заявку у:

– Львівській міській громаді – 300;

– Новояворівській громаді – 119;

– Яворівській громаді – 115.

Найменше шкіл подали заявки у Сокільницькій громаді – 1 команда, у Великолюбінській – 4, та Щирецькій – 6.

Кількість команд-учасників у районах:

  • Львівський район – 832;
  • Стрийський район – 458;
  • Самбірський район – 405;
  • Яворівський район – 383;
  • Золочівський район – 287;
  • Червоноградський район – 280;
  • Дрогобицький район – 230.

«Прикро, що не всі голови громад розуміють важливість таких проєктів. До прикладу, від найзаможнішої громади Львівщини, Сокільницької, зареєстрували лише одну команду. Чи гляньмо на Великолюбінську громаду, де є 8 закладів освіти, і лише 4 зареєстрованих команди. Для порівняння, у гірській Стрілківській громаді подали заявки 49 команд», – зазначає керівник управління молоді та спорту Львівської обласної військової адміністрації Роман Хім’як.

Учні визначатимуть найкращих з 5-ти видів спорту: баскетболу, волейболу, футзалу, спортивного орієнтування та черлідінгу.

Найпопулярнішим видом спорту, на який реєструвалися учасники, став волейбол, далі – баскетбол та футзал.

  1. Волейбол (юнаки + дівчата) – 10513 команд;
  2. Баскетбол (юнаки + дівчата) – 6817 команд;
  3. Футзал – 6565 команди;
  4. Спортивне орієнтування – 2760 команд;
  5. Черлідінг – 2440 команд.